Agenda
EXCURSIE | 29-09-2017 | 08.30-18.00 UUR

Architectuurcentrum Rondeel organiseert vrijdag 29 september een architectuurexcursie naar Wageningen in het kader van haar jaarthema ‘ De ruimtelijke impact van de energietransitie’. De excursie wordt georganiseerd in samenwerking met de BNA.


De universiteit van Wageningen richt zich met name op gezonde voeding en een duurzame leefomgeving. De aandacht voor mens en milieu komt ook tot uiting in de gebouwen op en rond de universiteitscampus. Zij worden gekenmerkt door innovatief, duurzaam materiaalgebruik en efficiënt energiegebruik. De campus is 80% klimaatneutraal.


Tijd: 8.30 uur – 18.00 uur
Vervoer: bus
Vertrek bij Postillion Deventer
Prijs : € 75,00 (inclusief busvervoer, koffie/thee, lunch, entree, begeleiding

AANMELDEN EXCURSIE

Meld je hier aan voor de architectuurexcursie Duurzame blikvangers naar Wageningen

 

PROGRAMMA 29 september 2017


Op het programma staan een bezoek en rondleiding door een drietal architectonisch fraaie en innovatieve gebouwen op en rond de universiteitscampus. Alle gebouwen zijn ontworpen met hoge duurzaamheidsdoelstellingen en besteden bijzondere aandacht aan de mens als gebruiker van het gebouw.


Lumen (1998) – architect Stefan Behnisch


‘Lumen” betekent licht en is een uitstekende naam voor dit bijzondere gebouw. Lumen was het eerste nieuwe campusgebouw en is volledig ontworpen rond haar gebruiker en omgeving. Licht, natuurlijke materialen, groen en water bepalen het beeld in en om Lumen. Het heeft geresulteerd in een mens- en milieuvriendelijk gebouw, dat een zintuiglijke ervaring geeft van de relatie tussen binnen- en buitenomgeving, waarbij het weer, de seizoensveranderingen, frisse lucht en omliggende natuur duidelijk zijn.

Lumen - Architct Stefan Behnisch

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) (2010) – Claus en Kaan Architecten

Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met laboratoria en kantoren en diverse bijgebouwen. De hoofdopzet genereert een overmaat aan ruimte die voor een belangrijk speerpunt van het gebouw staat: de informele ontmoeting. Vides zorgen voor open verbindingen tussen de verdiepingen, voor licht en lucht. De ruime opzet van de gemeenschappelijke functies als kantine en colloquiumzaal bevorderen een ontspannen en inspirerend werkklimaat.
In het gebouw zijn nieuwe technieken op het gebied van energieopwekking, duurzaam energiegebruik en materiaalkeuze toegepast.
Een innovatief energetisch concept, gebaseerd op het gedachtegoed van cradle-to-cradle, heeft bijgedragen aan de ambitie van de opdrachtgever om een van de meest duurzame bedrijfsgebouwen van Nederland te worden.

 NIOO - KNAW - Claus en Kaan Architecten

Plus Ultra – bedrijfsverzamelgebouw universiteitscampus (2015) – Wiegerinck Architecten

Plus Ultra is een kantoor- en laboratoriumgebouw met een techno-hal met incubator-functie voor startende bedrijven in de agri-food, life-sciences en aanverwante sectoren. Een plek voor open innovatie. Plus Ultra is als duurzaam gebouw ontworpen en kreeg het BREEAM certificaat Excellent.
Het ruimtelijke ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Elke bewoner van Plus Ultra wordt uitgenodigd kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken vormt een centraal atrium het kloppende hart. Aan dit atrium liggen verspreid over de vijf bouwlagen diverse ontmoetingsruimten, vergaderplekken, pantry’s, flexwerkplekken en een aantal bedrijfsloketten om de startende bedrijven te ondersteunen.

Tussen de bezichtigingen door zullen we een lunch gebruiken in restaurant Linnaeus. Het restaurant is gehuisvest in een gebouw van de voormalige Landbouwuniversiteit, dat eind jaren tachtig is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel door Mecanoo architecten. De gebouwen zijn sinds 2011 onderdeel van de Beeldengalerij Het Depot. 

 Plus Ultra - Wiegerinck Architecten

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Enthousiaste vrijwilligers gezocht!

We hebben het allemaal druk druk druk en nog eens druk… Maar wat is er nu leuker dan de dingen doen die je écht leuk vindt, waar je goed in bent,... Lees meer...
IMAGE Architectuurcentrum Rondeel zoekt uit: wat kunnen dorpen en steden van elkaar leren?

Levendigheid of rust? Anonimiteit of inclusiviteit? Autonomie of noaberschap? Dorpen en steden kennen eigen kwaliteiten en eigen tekortkomingen.... Lees meer...

Rondeel | OPENINGSTIJDEN

maandag t/m vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur  
Tijdens exposities: dinsdag t/m zondag, 13.00 tot 17.00 uur

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

   

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief

 

 

Architectuurcentrum Rondeel
Assenstraat 14
7411 JT Deventer
T 0570 - 611 901
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.