Agenda

 

OPENING | 02-11-2017 | 20.00 UUR

Donderdag 2 november a.s. opent historicus dr. Jan van Dullemen de expositie over de koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker in het kader van Focus op Indonesië met een lezing. Jan van Dullemen: "In 1986 kreeg ik een foto onder ogen van Villa Isola, architect onbekend. Het bleek dé illustratie van een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis, de bouwkunst in de koloniën. Hiermee was mijn fascinatie geboren."

 

Van KNIL-militair tot meesterarchitect.

De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker

 

Charles Prosper Wolff Schoemaker en zijn jongere broer Richard Schoemaker hebben vele toonaangevende gebouwen gerealiseerd, o.a. in Bandung en Semarang op het eiland Java (Indonesië). Ze ontwikkelen zich tot vooraanstaande meesterarchitecten in het koloniale of Nederlands-Indische bouwen. Beide architecten worden professor: zij hebben zowel gedoceerd aan de Technische Hogeschool Bandoeng als aan de Technische Universiteit in Delft.

Charles bouwde villa’s, scholen, hotels, kerken, kantoren en een moskee in Nederlands-Indië; hij zet uiteindelijk als geen ander het hele stadsbeeld van Bandung naar zijn hand. Richard bouwt het ‘Paleis van den Legercommandant’ in Bandung en daarna diverse gebouwen in Nederland en Curaçao.

Hun verdere levenswandel loopt sterk uiteen. Charles leeft als excentrieke kunstenaar, wordt moslim en is bevriend met zijn vroegere student Soekarno.

Richard Schoemaker ging in Delft in verzet tegen de Duitse bezetter en wordt in 1942 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

 

LEZING EN OPENING TROPICAL ARCHITECTURE: 2 NOVEMBER 2017

Aanvang: 20.00 (zaal open 19.30 uur)

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer

 

LEZING DR. JAN VAN DULLEMEN

Historicus en Schoemaker-expert dr. Jan van Dullemen opent de expositie met een lezing. Hij promoveerde in 2008 op het werk van Charles Prosper Wolff Schoemaker, de architect van Villa Isola.

Jan van Dullemen: "In 1986 kreeg ik een foto onder ogen van Villa Isola, architect onbekend. Het bleek dé illustratie van een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis, de bouwkunst in de koloniën. Hiermee was mijn fascinatie geboren."

De architectuuractiviteiten tijdens Focus op Indonesië is mede mogelijk gemaakt door: Joep Walter.

Focus op Indonesië kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving.

 

 

TROPICAL MODERNITY

 

Het door dr. Jan van Dullemen geschreven boek ‘Tropical Modernity’, the first complete oeuvre of Indonesia’s greatest modernist architect over Charles P. Wolff Schoemaker, het begeleidende boek bij deze tentoonstelling is bij Architectuurcentrum Rondeel verkrijgbaar.

Lees de recensie in de Volkskrant over Tropical Modernity

 

 

 

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Het Rondeel en de stad van de verdwenen molens

De stad van koek, idyllische straatjes, Go Ahead Eagles, Dickens en boeken: Deventer staat om veel dingen bekend. Maar molens? Nee, dat niet. Dat had... Lees meer...
IMAGE Enthousiaste vrijwilligers gezocht!

We hebben het allemaal druk druk druk en nog eens druk… Maar wat is er nu leuker dan de dingen doen die je écht leuk vindt, waar je goed in bent,... Lees meer...

Rondeel | OPENINGSTIJDEN

maandag t/m vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur  
Tijdens exposities: dinsdag t/m zondag, 13.00 tot 17.00 uur

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

   

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief

 

 

Architectuurcentrum Rondeel
Assenstraat 14
7411 JT Deventer
T 0570 - 611 901
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.