Nieuws

Maandag 19 januari stond de eerste oplevering van 2015 in het teken van een bezoek aan de panden aan de Bokkingshang en Brink 91-92. In beide gevallen is Wonen Boven Winkels Deventer de opdrachtgever.

 

De circa 25 bezoekers verzamelen zich in de commerciële ruimte van het pand aan de Bokkingshang.

Na een kort welkomstwoord van organisator Frank van Unen geeft Thijs Paré, directeur van Wonen Boven Winkels Deventer, een korte toelichting op de werkzaamheden van WBWD en de specifieke problemen van de twee locaties. Zo weet je eigenlijk pas achteraf wat je hebt gekocht, want elke ingreep in een oud pand leidt tot nieuwe ontdekkingen die soms positief uitvallen, maar vaak ook extra geld kosten.

 

Transformatie

Oplevering Vervolgens vertelt Ellen Schild van Studio Groen+Schild over de transformatie van het oude pakhuis tot een gebouw voor vier appartementen en een commerciële ruimte. Het puzzelen met het bestaande gebouw waarvan het karakter behouden moest blijven, maar dat uiteindelijk wel aan de hedendaagse eisen moet voldoen, en verhuurbaar moet zijn, is in elke situatie weer een nieuwe uitdaging.

 

Daarna leidt zij de bezoekers rond door het hele pand. Duidelijk zichtbaar is waar de oude structuur doorbroken moest worden voor een ruimer trappenhuis, waar oude elementen zijn gehandhaafd en ook waar nieuwe ingrepen zijn gedaan. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kwaliteiten van het pand om hiermee de woningen hun karakter te geven. Zo zijn de houten draagconstructies en balklagen zoveel mogelijk in het zicht gelaten. Ook zijn de soms sterk hellende vloeren niet geheel uitgevlakt. Nieuwe ingrepen in de gevels zijn expliciet eigentijds vormgegeven op een bescheiden en sobere manier.

 

De compacte en complexe binnenstadslocatie zorgde ook voor discussie met verschillende buren die voor aantasting van hun privacy vreesden of die daglicht verloren, omdat er een balkon voor het raam werd geplaatst. Hierover zijn veel gesprekken gevoerd en oplossingen verzonnen. Uiteindelijk heeft een aantal bouwkundige ingrepen tot tevredenheid van alle partijen gezorgd.

 

Brink 91-93 en Spijkerboorsteeg

Na de rondleiding kreeg Martin Kleine Schaars van I'M Architecten het woord om te vertellen over de totstandkoming van de zes woningen op de bovenverdiepingen van de panden Brink 91-93 en de Spijkerboorsteeg.

Al deze woningen moesten uiteindelijk worden ontsloten via één trap in het pand Brink 31. Bovenop de achteruitbouwen op de begane gronden van de panden is een complex geheel van trappen, oversteken en privé buitenruimtes gerealiseerd. Enkele woningen hebben hier een buitenruimte, andere hebben een dakterras gekregen. Hiermee zijn meteen twee van de meest specifieke problemen voor wonen boven winkels opgelost. De status van Rijksmonument van twee panden, het voormalige kantoorgebruik van de ruimtes en andere specifieke aspecten hebben tot een complex en lang proces geleid. Uiteindelijk zijn er zes zeer bijzondere woningen gerealiseerd in een labyrintachtige opzet. De woningen hebben een fantastisch uitzicht op de Brink en vrijwel alle bezoekers lieten weten er wel te willen wonen.

 

Wonen Boven Winkels en zijn architecten heeft twee heel bijzondere projecten gerealiseerd die de levendigheid van de Deventer binnenstad vergroten.

 

Frank van Unen

 

oplevering 2015 1.png oplevering 2015 2.png

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Presentatie innovatieve ideeën ontwerpateliers op 18 januari

  Vanaf donderdag 18 januari 2018 worden de meest innovatieve ideeën naar aanleiding van de ontwerpateliers geëxposeerd in Architectuurcentrum... Lees meer...
IMAGE Feestelijke opening van Deventer 1250 jaar op 5 januari

  Op vrijdag 5 januari 2018 is de Opening van Deventer 1250 jaar. De Welle wordt feestelijk ingericht met meerdere horecapunten, zodat er... Lees meer...

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

   

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief