Nieuws

Stadscafé: De Spontane Stad, hoe doe je dat?

Delen

Op 9 juni organiseren het ZAP, Club Cele, Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel het derde en laatste stadscafé: "De Spontane Stad, hoe doe je dat". 

 

 

Met de reeks stadscafés willen we leren van anderen, met voorbeelden van elders, wat er nodig is om het proces van de Spontane Stad in te richten. Het doel is om na de zomer concreet in Zwolle aan de slag te gaan.

 

Op 9 juni werken we samen met De Vastgoed Sociëteit Zwolle en belichten we de Spontane Stad vanuit de financiële hoek. We gaan in op de kracht van ondernemerschap bij gebiedstransformatie.

 

De eerste stadscafés hebben ons veel opgeleverd: Andries Geerse (Havenkwartier Deventer) heeft toegelicht hoe belangrijk een flexibele wet- en regelgeving is. De Space Cowboys vertelden wat het betekent om naast beeldend kunstenaar ‘hotelier’ te zijn (Hotel Lucy in the Sky) en hoe ze aan startkapitaal kwamen. Endry van Velzen ging in het tweede  stadscafé in op de rol van de architect als ‘ontwikkelaar’ in de zogenaamde Stadsbouwgroepen in Rotterdam. Yosser Dekker (Roofgarden, Arnhem) legde uit hoe je met eenvoudige middelen en een goed onderbouwd plan vertrouwen kunt winnen bij partijen in de stad en daarmee tot uitvoering komt.

 

Sprekers 9 juni 2015

Micha van Wijngaarde, specialist in het herbestemmen van leegstaand vastgoed bij Wijngaarde Vastgoedconcepten, www.wijngaarde.nl

Arie-Willem Bijl, strategisch adviseur bij Titaannetwerk, www.titaannetwerk.nl

 

Micha van Wijngaarde houdt zich al ruim 10 jaar bezig met transformatie van leegstaand vastgoed en werkt vanuit de overtuiging dat de ontwikkeling van vastgoed een impuls kan – en moet – geven aan binnensteden. Hierbij staat menging van verschillende functies als middel om een stedelijke omgeving toekomst te geven centraal. Micha zoekt de commerciële kans die in elk gebouw verscholen ligt. De combinatie van een sterk concept, functiemenging en een gezonde kasstroom is een essentieel uitgangspunt. Op 9 juni vertelt Micha over zijn ervaringen bij ‘De Overkant’ in Amsterdam (www.deoverkant.com) en ‘HEMbrug’ in Zaandam(www.hembrugontwikkelt.nl).

 

Arie-Willem Bijl is oprichter van Titaannetwerk BV en richt zich op ‘eigenzinnig’ strategisch advies & procesmanagement voor complexe samenlevingsvraagstukken. Arie-Willem werkt voor het ontwikkelingsbedrijf Waalfront aan een strategie waarmee met een slimme mix van tijdelijke functies in leegstaande gebouwen (en buitenruimte) gewerkt wordt aan waardecreatie voor het Waalfrontgebied te Nijmegen. Het Honigcomplex (www.honigcomplex.nl) is geslaagd maar hoe kan de extra gecreëerde waarde worden vastgehouden voor de stad en gebruikt worden?

 

Moderator van deze avond is Eefke Meijerink, directeur Creatieve Coöperatie Zwolle. De avond wordt afgesloten met een bijdrage van stadsdichteres Marieke van Bolderen.

 

De serie stadscafés vindt plaats in het kader van het Jaar van de Ruimte waarbij we kennis en ervaring uitwisselen binnen de provincie Overijssel. We werken hierin samen met Architectuur Centrum Twente, het Rondeel uit Deventer en Saxion Hogeschool.

 

Waar

Het derde Stadscafé vindt plaats op 9 juni in Café Foyé in Theater Odeon, Blijmarkt 25 in Zwolle.

 

Programma 9 juni 2015

20:00 inloop Stadscafé

20.30 start inspirerende talks

22.00 einde

 

Aanmelden

De entree is gratis, meld je aan voor deze avond door een mail te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Optioneel is het mogelijk om vanaf 18.00 uur het diner van de dag in het Pop-Up restaurant van Café Foyé te nuttigen a €13,50, reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Samen

Stichting ZAP, www.stichtingzap.nl

Club Cele, www.clubcele.nl

Gemeente Zwolle, www.zwolle.nl

Provincie Overijssel, www.overijssel.nl

De Vastgoed Sociëteit Zwolle, www.dvszwolle.nl

 

Delen

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Mooie resultaten voor energietransitie in de stad
Architectuurcentrum Rondeel organiseerde donderdag 22 juni samen met het Zwols Architectuur Podium het tweede ontwerpatelier 'Stad' over de ruimtelijke impact van energietransitie op de stad. Lees meer...
IMAGE Het klimaat verandert: wat moeten we doen?
Hoe sceptisch de bewoner van het Witte Huis ook mag zijn, klimaatverandering is echt. En daarmee ook de uitdaging om onze stedenbouw daarop in te richten. Wat moet er gebeuren? En hoe kunnen we het... Lees meer...

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

De architectuurroute is als boekje verkrijgbaar bij Architectuurcentrum Rondeel ad € 2,50.

 

ARCHITECTUURROUTE GRATIS DOWNLOADEN EN PRINTEN

 

DOWNLOAD DE APP VIA IZI.TRAVEL

 

     

 

En zoek dan op 'Architectuurroute Stedendriehoek' en stel zelf uw route samen. 

 

 

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief

 

 

Architectuurcentrum Rondeel
Oostzeestraat 2
7411 MB Deventer
T 06 - 53 67 42 24
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.