Nieuws

Goede opkomst bij oplevering IJzergieterij Deventer

Goede opkomst bij oplevering IJzergieterij Deventer

Delen

Zo'n 70 mensen waren aanwezig bij de eerste Rondeel-oplevering in 2016. De bezoekers werden door architect Jeroen Steenbergen en Rondeel-programmaraadslid Frank van Unen rondgeleid in het appartementencomplex De IJzergieterij in Deventer, waar al zo'n 42 van de 49 appartementen zijn verhuurd. Frank van Unen over het hergebruik van de voormalige modellenmakerij van Nering Bögel: "Het is goed dat hier een zinvolle functie is gevonden met respect voor het gebouw en waarmee men ook voldoende geld genereert." 

 

Het gebouw - een rijksmonument - is in 1928 als modelmakerij voor Nering-Bögel gebouwd door J.D. Postma in de nieuw zakelijke stijl. Het was bedoeld voor flexibel gebruik en had vrijwel geen specifieke interieurkenmerken. Het is in 2015 gekocht door een ondernemer uit Epse en verbouwd tot een appartementencomplex. Het ontwerp hiervan komt van Jeroen Steenbergen van Atelier Spijker uit Arnhem. Twee zuurkasten uit een latere periode en enkele openslaande deuren zijn gehandhaafd in het gebouw. Voor het overige is het ingedeeld in appartementen die bereikbaar zijn via centrale gangen op elke verdieping.

 

Na een kort welkomstwoord door Frank van Unen gingen alle bezoekers in de centrale gang staan waar Jeroen Steenbergen kort vertelde over de totstandkoming van het project. Als transformatie was het een relatief eenvoudige opgave. Het bestemmingsplan kende een dubbelbestemming, waarmee een wijzigingsprocedure niet nodig is geweest. Verder was het interieur niet van monumentale waarde en was door de op flexibiliteit constructieve opzet een goede indeling mogelijk. De woningen waren nog voor de oplevering al bijna allemaal verhuurd, dus hiermee werd de behoefte aan betaalbare kleine woningen in Deventer aangetoond.

 

Interview over De IJzergieterij door RTV Oost

 

Jeroen Steenbergen en Frank van Unen zijn in het kader van het project geïnterviewd door RTV Oost op 9 maart 2016.

 

 

In het nieuws

 

Appartementen in monumentale IJzergieterij bijna klaar | De Stentor - 9 maart 2016


 

De Oplevering 

Regelmatig organiseert Architectuurcentrum Rondeel Deventer een bezoek aan een pand dat (bijna) opgeleverd is. De opdrachtgever en de architect geven een toelichting op het plan en daarna volgt een rondleiding. Zo kunnen geïnteresseerden als eersten een pand bezoeken, een bezoek dat in veel gevallen bovendien na ingebruikname van de gebruiker niet meer mogelijk is. Een unieke gelegenheid dus, die door de toelichtingen een hoog informatief gehalte krijgt.

 

 

Delen

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Mooie resultaten voor energietransitie in de stad
Architectuurcentrum Rondeel organiseerde donderdag 22 juni samen met het Zwols Architectuur Podium het tweede ontwerpatelier 'Stad' over de ruimtelijke impact van energietransitie op de stad. Lees meer...
IMAGE Het klimaat verandert: wat moeten we doen?
Hoe sceptisch de bewoner van het Witte Huis ook mag zijn, klimaatverandering is echt. En daarmee ook de uitdaging om onze stedenbouw daarop in te richten. Wat moet er gebeuren? En hoe kunnen we het... Lees meer...

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

De architectuurroute is als boekje verkrijgbaar bij Architectuurcentrum Rondeel ad € 2,50.

 

ARCHITECTUURROUTE GRATIS DOWNLOADEN EN PRINTEN

 

DOWNLOAD DE APP VIA IZI.TRAVEL

 

     

 

En zoek dan op 'Architectuurroute Stedendriehoek' en stel zelf uw route samen. 

 

 

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief

 

 

Architectuurcentrum Rondeel
Oostzeestraat 2
7411 MB Deventer
T 06 - 53 67 42 24
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.