AgendaArchief agenda

14-04 | Rondeel Cinema – Mario Botta – The space beyond

Documentaire over de beroemde Zwitserse architect Mario Botta. Vertoning op 14 april a.s., om 20.30 uur, in het kader van Rondeel Cinema, een samenwerking tussen Architectuurcentrum Rondeel en MIMIK. 

Deze film volgt Mario Botta op zijn levenslange zoektocht naar de ultieme sacrale ruimte. Als één van de weinigen heeft de Zwitserse architect gebouwen ontworpen voor elk van de drie grootste monotheïstische religies ter wereld. Botta is steeds op zoek naar de verstilling in de architectuur. Door middel van gesprekken met familieleden, bevriende kunstenaars en collega’s wordt het werk van Botta geschetst. Loretta Dalpozzo volgt hem langs kerken in Italië, synagoges in Israël en zijn nieuwste project: de bouw van een moskee in China.

Mario Botta

Mario Botta is een Zwitsers architect geboren in Mendrisio op 1 april 1943. Hij maakte deel uit van de ‘Tessiner School’ en studeerde aan het Liceo Artistico in Milaan en het Istituto Universitario di Architettura in Venetië. Zijn ideeën zijn beïnvloed door Le Corbusier, Carlo Scarpa en Louis Kahn. Hij begon zijn eigen architectenbureau in 1970 in Lugano, Zwitserland. In Nederland bouwde hij eind jaren 90 het kantoren- en appartementencomplex La Fortezza aan de Avenue Céramique in Maastricht en in 2008 het appartementencomplex La Vista in Cruquius (Haarlemmermeer). In Deventer is Mario Botta bekend als architect van de Poort van Deventer.

In 2011 heeft hij op uitnodiging van Architectuurcentrum Rondeel een lezing gegeven over zijn werk. ‘Ik begin met het laten zien van een aantal gebouwen en daarna zal ik vertellen over de gedachten die daar achter zitten,’ zo vertelde de meester in licht, symmetrie, geometrie, balans en zwaartekracht.

Het liefst bouwt hij kerken. De kerken in Bergamo en Turijn zijn voorbeelden, waar de robuuste stenen volumes zich opsplitsen in afzonderlijke elementen om zo het daglicht verspreid door de glasdaken de ruimte te laten vullen, op ieder moment van de dag weer anders. Botta: ‘Het licht bepaalt de ruimte. Zonder licht geen ruimte.’

Architectuur Mario Botta in Deventer

De wereldberoemde Botta heeft ook in Deventer zijn sporen achtergelaten. Met twee poortgebouwen aan de Mr. H.F. de Boerlaan markeert hij de overgang van de historische naar de moderne stad.  

Opdrachtgevers: Le Clercq projectontwikkeling in samenwerking met Bemog Projektontwikkeling.

Bron foto’s: Le Clercq Deventer

Inleiding: Maarten Douwe Bredero

De inleiding over het werk van Botta wordt deze avond verzorgd door Maarten Douwe Bredero. Maarten Douwe heeft een gelijknamig architectenbureau in Amsterdam en Deventer. Ook is hij programmaraadslid bij Architectuurcentrum Rondeel. Wat hem aanspreekt in het werk van Botta is het subtiel vervlechten van basale elementaire vormen.

Tickets Rondeel Cinema 14 april 2022

Boek tickets voor The space beyond bij MIMIK

Aanvang: 20.30 uur

Locatie: MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8- 10, 7411 SL Deventer

Trailer Mario Botta – The space beyond

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *