Agenda
Expositie Wist je dat? Verrassende verhalen over Deventer
 
EXPOSITIE: 28-9 t/m 27-01-2018

In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. En dat wordt dit jaar groots gevierd. In die 1250 jaar is er veel veranderd: de eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een florerende Hanzestad. Architectuurcentrum Rondeel viert het 1250-jarig bestaan met de expositie ‘Wist je dat?’ in de stadsetalage van het Deventer stadhuis.

WIST JE DAT… er meerdere melkmeisjes van Deventer zijn verdronken bij hoog water tijdens de oversteek van de IJssel? En dat er meters diepe beerputten onder de grond zijn gevonden met menselijke uitwerpselen? Hoe dieper de put, hoe rijker de mensen, hoe meer stront?! En wist je dat er vroeger na een begrafenis vaak zo overvloedig gegeten en gedronken werd dat de uitdrukking ‘uitvaart-zuipvaart’ is ontstaan? Onze geliefde stad Deventer heeft nog veel meer verrassende verhalen te vertellen!

Verrassende verhalen over Deventer

Met vijf thema’s vertelt de expositie verrassende verhalen over de ontwikkeling van de stad en omgeving in 1250 jaar. Deze verhalen zijn uniek in Nederland en onlosmakelijk verbonden met Deventer. Je ontdekt de geschiedenis van het water; de stromen en drooglegging. En hoe mede hierdoor ruimte ontstond voor bebouwing en uitbreiding. Dit had ook grote invloed op de flora in deze omgeving. Planten en bloemen zijn hier geworteld en weer verdwenen. Ook kom je meer te weten over het gebruik en de verwerking van afval boven en onder de grond. En wist je dat… er in Deventer opmerkelijke rituelen en gebruiken waren rondom de dood? 

 

OPENINGSTIJDEN

Vanaf vrijdag 28 september is de stadsetalage dagelijks toegankelijk voor publiek tot en met zondag 27 januari 2019. Openingstijden van de stadsetalage: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur, donderdag tot 20.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

UITZONDERINGEN OPENINGSTIJDEN FEESTDAGEN

De stadsetalage is maandag 24 december en maandag 31 december open tot 16.00 uur. Gesloten: op dinsdag 25 december, woensdag 26 december en op dinsdag 1 januari. 

 

Opening | 27 september | 20.00 uur

Verslag van de openingsavond: Stadshistoricus pelt Deventer af als een ui

MEER INFO | AGENDA

0000WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0001WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0003WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0005WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0007WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0009WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0010WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0011WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg 0012WIST-JE-DAT-DEVENTER-EXPO.jpg

 

 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

‘Wist je dat?’ – tot en met 27 januari te zien – is samengesteld door een Rondeel-werkgroep bestaande uit Daaf Ledeboer, Marcia Mulder, Liset Oosterhof, Roel van Veldhuizen, Joep Walter, Fabian Wesseling, Marijke van Winsum-Westra, Anneleen Ypma-Diedering en Mariska van der Ziel.

 

 

Architectuurcentrum Rondeel maakt gebruik van Cookies Lees meer

Akkoord

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE POPUP Ruimte maken – Ruimte laten

  In de nacht van 17 op 18 mei 2019 vond een bijzondere POPUP actie plaats op het Grote Kerkhof. Zoals de naam al zegt, was dit monumentale plein... Lees meer...
IMAGE Stadscafé helpt met verder ontwikkelen van initiatieven

  Stadscheque van 2500 euro voor het beste idee Geweldig, creatief, verbindend, kindvriendelijk, waardevol, stadse versie van naoberschap. Het... Lees meer...

Rondeel | OPENINGSTIJDEN

Kantoor: maandag t/m vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur
Exposities: geopend dinsdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur

Zomervakantie 2019 vanaf 12 juli t/m 25 augustus en zijn wij gesloten

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief