Agenda
Zaha Hadid Architects - Heydar Aliyev Center
CINEMA RONDEEL: 20-09-2016 | AANVANG: 20.30 UUR

Dinsdag 20 september a.s. staat de documentaire Who dares Wins in de serie Rondeel Cinema i.s.m filmhuis de Keizer op het programma. De succesvolste vrouwelijke architect, Zaha Hadid, wordt in deze fijne documentaire verrassend zorgvuldig geprofileerd.

 

Zaha Hadid roept altijd sterke reacties: ze is visionair, koppig en tegelijkertijd charmant en extravagant. De in 1950 in Irak geboren architecte geldt als een eigentijdse visionaire. De succesvolste vrouwelijke starchitect wordt in deze fijne documentaire verrassend zorgvuldig geprofileerd.

 

De Britse architectuurhistoricus Alan Yentob praat met haar over haar jeugd en haar ontwikkeling van papieren conceptuele architect en kunstenaar tot aan het bouwen van onmogelijk lijkende projecten. In haar ontwerpen zijn hoekige en regelmatige contouren vervangen door dynamische en onconventionele vormen en composities. Hadid studeerde wiskunde aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en architectuur aan de Architectural Association in Londen, waar ze les kreeg van Rem Koolhaas en Elia Zenghelis, partner van OMA, die ze beschouwt als cruciale leermeesters.

 

Na haar afstuderen in 1977 gaat Hadid werken bij OMA, waarna ze in 1980 haar eigen bureau begint. Ook doceert ze aan de AA in Londen, waar ze tot 1987 een eigen studio heeft. Sinds de eeuwwisseling krijgt ze steeds meer grote en prestigieuze opdrachten en inmiddels lijkt Hadid beroemder dan haar gebouwen. Ze ontwierp de Mind Zone voor het Millennium Dome (1999) in Londen en het Rosenthal Center for Contemporary Art (2003) in Cincinnatti (VS). Een ander beroemd bouwwerk is de Bergisel skischans (2002) bij Innsbruck in Oostenrijk. In 2004 is Hadid de eerste vrouwelijke winnaar van de Pritzker Prize.

 

20 september 2016

Zaha Hadid: Who dares wins (2013)

LOCATIE: filmhuis De Keizer, 

AANVANG: ca. 20.30 uur

INLEIDER: De inleiding wordt verzorgd door Daaf Ledeboer, architectuurhistoricus en Rondeel-programmaraadslid.

 

RESERVEREN OF TICKET BOEKEN

 

 

Zaha Hadid: A look back at her work - BBC News

BBC News over Dame Zaha Hadid na haar plotselinge overlijden op 1 april 2016. 

 

 

Foto: Hufton Crow

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE De stad van de toekomst ontstaat onder onze neus

  Oké, we zien in Deventer nog geen vliegende skateboards, nog geen zwevende auto’s en geen wandelende robots. Maar zonder dat we het doorhebben,... Lees meer...
IMAGE Maria Koninginkerk krijgt ander gezicht, en een ander geloof

  Architectuurcentrum Rondeel kijkt binnen bij de voormalige Maria Koninginkerk aan het Mariënburghplein. De kerk onderging een ware metamorfose.... Lees meer...

Rondeel | OPENINGSTIJDEN

Exposities: geopend dinsdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur
FEESTDAGEN: gesloten
Kantoor: maandag t/m vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur  

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief