Deventer Architectuurprijs

Architectuurcentrum Rondeel neemt het initiatief om dit jaar de eerste editie van een tweejaarlijkse Deventer architectuurprijs (DAP) te organiseren. Met de Deventer Architectuurprijs wordt het belang van architectuur in de gemeente Deventer breed onder de aandacht gebracht. Op 1 november a.s. wordt de eerste Deventer Architectuurprijs (DAP) uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in MIMIK. Noteer deze datum alvast in uw agenda!

Welke projecten kunnen meedoen?

Alle projecten die tussen 2018 t/m juni 2022 zijn opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Deventer konden tot medio augustus 2022 worden voorgedragen voor de Deventer Architectuurprijs.

Onafhankelijke jury

De Deventer Architectuurprijs wordt uitgereikt op voordracht van een onafhankelijke jury. Die jury wordt samengesteld door ons bevriende architectuurcentrum in Groningen, GRAS.

Wie kan meedoen?

Niet alleen architecten, bouwers en opdrachtgevers kunnen projecten aandragen, ook inwoners van Deventer en de omliggende dorpen.

Aanmelden projecten

De aanmeldtermijn is verstreken. De jury gaat nu een selectie van de projecten nomineren, waaruit de winnaar wordt gekozen. Van de genomineerde projecten wordt een tentoonstelling gemaakt. Daarnaast wordt op 1 november ook een publieksprijs uitgereikt.

Reglement Deventer Architectuurprijs 2022.


Deventer heeft ambitie

De stad wil het komende decennium groeien met 11.000 woningen; door uitvoering van bestaande plannen, verdichting, transformatie, bouwen in de dorpen en de ontwikkeling van nieuwe concepten en locaties. Deventer is authentiek, eigenwijs, vernieuwend en in het groen aan de IJssel: een gemeente met een menselijke maat. Blijft dat ook zo? Die toekomst wordt nu gemaakt.

Architectuur in Deventer heeft vaak geleid tot stevige discussies, of het nu gaat om het stadhuis, MIMIK, Steenbrugge of het voormalige ijsbaanterrein. En er zijn in Deventer ook pareltjes die gelijk in ieders hart gesloten worden. Ook de nieuwe ruimtelijke ingrepen gaan zeker voor debat zorgen, binnen het gemeentebestuur en de raad, bij de inwoners en bij belangenorganisaties. Laat het debat vooral gaan over de betekenis van een mooi gebouw of een ensemble voor de kwaliteit van de stad van de toekomst. De Deventer Architectuurprijs wil daaraan een bijdrage leveren. 

Architectuurprijs en Maand van de Architectuur

Door ook het instellen van een publieksprijs zal de architectuur breder onder de aandacht worden gebracht van het publiek. De prijs wordt onderdeel van de Maand van de Architectuur, oktober 2022. Een hele maand met activiteiten, waaronder een expositie, debat, lezing en projectbezoeken.

De opening van de Maand van de Architectuur vindt plaats op 30 september in de Hereeniging en in ons pand aan de Assenstraat 14 in Deventer met de opening van de expositie Gebouwde Trots.

De Maand van de Architectuur wordt afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Deventer Architectuurprijs op 1 november in MIMIK.

Noteer deze data alvast in uw agenda!

Op de hoogte blijven van de komende activiteiten, meld u aan voor de nieuwsbrief van Architectuurcentrum Rondeel.

Publiciteit is welkom! Deel dit via: