Nieuws

Eerste festival OVERVLOED vraagt om een nieuwe traditie

Ruim tweeduizend bezoekers bezochten zaterdag 19 september festival OVERVLOED aan de nieuwe oevers van de IJssel. Het feest markeerde de afsluiting van het project ‘Ruimte voor de Rivier’. En iedereen was het erover eens: dit is een prachtig begin van een nieuwe traditie in de reeks Deventer evenementen.

 

De dagen ervoor plensde het nog van de regen, maar dat mocht de opbouw van het festivalterrein niet hinderen. De landtong tussen de Stadscamping en de rivier werd vanaf het IJsselhotel tot aan de spoorbrug voorzien van een reeks attracties. Tussen enerzijds een zeven meter hoge uitkijktoren, omwikkeld met een doek voorzien van het logo van Overvloed, en anderzijds het poëtische project ‘Het Oog’ van kunstenaar Rob Sweere, stond zaterdag een lang lint van vermaak en plezier. Zo was er de vervaarlijk rokende toren van strobalen, opgebouwd door kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld, de interactieve schommelinstallatie Wannaplay en de gele verhalenbus van de Openbare Bibliotheek. Maar ook tal van fraai opgespannen tenten, waaronder optredens van ondermeer singer-songwriters Johanneke ter Stege, Eva van Pelt en Jeangu, en van Jan Terlouw en Gareth Davis. Andere tenten waren voorzien van catering voor de vele bezoekers die hun ijsjes, biertjes, hotdogs en ander lekkers konden nuttigen op de vele strandstoelen en het overige hippe tuinmeubilair van steigerplanken. Er werd gevliegerd, gedanst en DJ’s draaiden hun muziek. En dat alles onder het genot van een heerlijk najaars zonnetje. Aan het begin van de avond werd het filmscherm opgetuigd voor de openluchtvoorstelling van de klassieker ‘O brother where art thou?’ van de Coen Brothers. Ook op het water was er activiteit. Er kon geroeid en gekanood worden en een tochtje met een echt amfibievoertuig trok veel aandacht.

 

Nieuwe recreatie

Overvloed was er van ’s middags twee uur tot ’s avonds elf uur. Een officieel moment was er voor Liesbeth Grijsen, wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling en Bereikbaarheid. Zij plantte om vier uur de Deventer vlag bovenop de uitkijktoren om daarmee het project Ruimte voor de Rivier formeel af te sluiten. Die handeling was tevens het startsein voor de tientallen schoolkinderen om onder leiding van kunstenares Josien ten Dijk hun op school gemaakte 500 vlaggen te planten op de landtong, als teken van verovering van nieuw land. Later droeg stadsdichter Johanneke ter Stege (tevens deelnemend singer-songwriter) vanaf de toren per megafoon een toepasselijk gedicht voor.

Ruimte voor de Rivier heeft voor Deventer veel betekenis. De jarenlange uitgravingen van de oevers heeft de rivier verbreed en dat moet in de toekomst overstroming van de laag gelegen stadsdelen voorkomen bij een overvloed aan watertoevoer. Maar het blijkt dat de kilometers nieuwe oevers voor Deventer ook een fantastisch recreatiegebied heeft opgeleverd. De afgelopen zomer is dat gebied op zonnige dagen volop veroverd door zonaanbidders, vissers, wandelaars en andere vermaakzoekende burgers.

 

Samenwerkende Deventer cultuurpartijen

Zonder enige uitzondering was er alleen maar enthousiasme en vrolijkheid te bespeuren op Overvloed. Dat moet wethouder Liesbeth Grijsen toch ook niet ontgaan zijn. Overvloed lijkt zonder twijfel in een behoefte te voorzien. Nu eens niet een nationaal en internationaal publiek trekkend evenement als de Boekenmarkt, het Dickens Festijn of Deventer op Stelten, maar een sympathiek, laagdrempelig, kindvriendelijk en vooral gezellig feest voor de eigen burgers van de stad. En er hoeft niet een evenementenbureau voor worden opgericht. De samenwerkende partijen onder aanvoering van initiatiefnemer Architectuurcentrum Rondeel, het Kunstenlab en Productiehuis ON hebben een uitstekende organisatie neergezet. Bijgestaan door vele culturele instellingen, particulieren en vrijwilligers. Zo waren o.a. het Filmhuis de Keizer, Bibliotheek Deventer, Stichting Keizersrande, Deventer Verhaal, Productiehuis ON en VVV Deventer van de partij.

 

Een jaarlijkse traditie

Overvloed werd door Architectuurcentrum Rondeel geïnitieerd en vormde een hoogtepunt in het jaarprogramma met als titel RivierStadLandschap. Naast exposities gaven lezingen, debatten en excursies het hele jaar door uiteenlopende informatie over het project Ruimte voor de Rivier. Onderwerpen als ruimtelijke ontwikkelingen, historie, cultuur, economie en ecologie kwamen aan de orde. Overvloed richtte zich op de kansen voor recreatie die door het project Ruimte voor de Rivier zijn ontstaan. Het festival laat zien dat immense ingrepen in het landschap tot enorme positieve bijeffecten kan leiden. Overvloed laat zien dat er behoefte is aan een recreatievoorziening voor het Deventer publiek. Een voorziening die misschien permanent of semi-permanent kan worden ingezet. In ieder geval – en daar was iedere bezoeker het wel over eens – een voorziening die een nieuwe, jaarlijkse traditie rechtvaardigt.

 

door Tom de Vries

 

Foto’s Erwin Zijlstra

 

{ppgallery}slideshow19092015OVERVLOED{/ppgallery} 

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *