AgendaArchief agendaPlaces of hope

Kwartiermaker Places of Hope | Wij maken de regio

De architectuurcentra van de Cleantech Regio – Bouwhuis in Apeldoorn en Rondeel in Deventer – hebben samen met de Cleantech Regio het initiatief genomen voor een programma over de toekomst van de regio. Inmiddels heeft de Cleantech Regio landschapsarchitect Jannemarie de Jonge (lid van het College van Rijksadviseurs) aangesteld als kwartiermaker voor dit project. Voorzitter Sebastiaan van ’t Erve, voorzitter van de Cleantech Regio en burgemeester van Lochem, verwoordt de missie van ‘Wij maken de Cleantech Regio’ prachtig in dit filmpje.

Afbeelding bovenaan: Hanneke Stenfert, Open Kaart, Rotterdam

Nieuwe Ruimtevraag

Landelijk, maar ook binnen onze regio moeten de komende jaren ingrijpende veranderingen plaatsvinden die vooral impact hebben op de inrichting van onze ruimte. Belangrijke transities zijn de energietransitie, de transitie van de landbouw, het behouden en versterken van het unieke landschap en de nieuwbouw van 25.000 woningen. Dit alles vraagt om ruimte – ruimte die schaars is – waar velen aanspraak op maken,  waardoor wij met burgers, bestuurders en kennispartners in gesprek willen gaan over de vraag: Hoe kunnen we samen een impuls geven aan een nieuwe, kwalitatief hoogwaardige invulling van de bestaande ruimte. Hierbij houden we rekening met de inclusieve landinrichting.

Best practices gezocht

Een Landmaker is een initiatiefnemer, die al bezig is met oplossingen voor de toekomst: nieuwe vormen van landbouw, nieuwe woonvormen, nieuwe oplossingen voor mobiliteit etc. Soms zijn het kleine initiatieven, soms grotere projecten. Van al deze Landmakers willen wij leren. Daarom hebben wij samen met studenten van het stadsLAB van hogeschool Saxion al een aantal Landmakers geïnterviewd. Kijk hier op de kaart voor het actuele overzicht van initiatieven in de Cleantech Regio. Ben je zelf een landmaker of ken je iemand? Laat het ons gauw weten via info@rondeeldeventer.nl.

Liever meedenken?

Zou je mee willen denken met ‘Wij maken de Cleantech Regio’? Vul dan de komende dagen deze korte vragenlijst in. Het verzoek komt van de kwartiermakers van  ‘Wij maken de Cleantech Regio’. En zij zijn enorm geholpen met jouw reactie. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 7 minuten. Heel fijn als je de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen, en voel je ook vrij om deze mail door te sturen.

Places of Hope | Wij maken de Cleantech Regio

‘Wij maken de Cleantech Regio’ is een initiatief geïnspireerd door Places of Hope in Leeuwarden en de IBA Parkstad (Internationale Bau Austellung) in Limburg. Dergelijke initiatieven zijn succesvolle formules gebleken omdat ze de vitaliteit van ondernemers, maatschappelijke organisaties en burgers als beginpunt nemen. De kwartiermakersfase wordt mede mogelijk gemaakt door de Cleantech Regio. De kwartiermakers van Places of Hope | Wij maken de regio zijn:

Jannemarie de Jonge, Bureau Wing
Hans Menke, Architectuurcentrum Bouwhuis
Jaco Remmelink en Ulrike Weis ten Elsen, Architectuurcentrum Rondeel


Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *