Nieuws
Duurzame energie opwekken in Saerbeck Duitsland

 

Benieuwd hoe de lokale ondernemers van Saerbeck samen met de inwoners een consistent plan hebben bedacht en uitgevoerd om zelf duurzame energie op te wekken? Kom dan naar het symposium ‘Bewoners aan zet’ op 13 maart. Guido Wallraven is een van de sprekers die dag en hij vertelt als projectmanager van het Bio-energiepark in Saerbeck over hoe de samenwerking tussen lokale partners heeft geleid tot een breed draagvlak.


In Saerbeck levert de mix van energie van de zon, de wind en duurzame biomassa maar liefst 29 MW aan productiecapaciteit op. Dit is tweemaal de energiebehoefte van de kleine gemeente Saerbeck met ca. 7500 inwoners. Een warmtecentrale en een lokaal warmtenet verwarmen alle gemeenschappelijke gebouwen zoals het gemeentehuis, de school en het sportcentrum. 

De warmtecentrale dient tevens als bezoekerscentrum en vormt het beginpunt van het Energiebelevingspad dat door het dorp loopt. De verwarmingsketels van de warmtecentrale worden gestookt op houtpellets. De houtpellets komen van dichtbij, uit de houtzagerijen van Nedersaksen en de Harz. Daarmee wordt de aanvoerroute kort en transparant gehouden.

 

Bio-energiepark Saerbeck

In 2011 is 90 hectare grond van een voormalig munitiedepot omgezet in een Bio-energiepark, dat nu bestaat uit:

  • een vergistinginstallatie, waar gft-afval wordt omgezet in biogas (op termijn brandstof voor het warmtenet),
  • zeven windturbines met elk een vermogen van 3 MW (ashoogte 150 meter),
  • en een zonnepark (onder en tussen de windmolens) met een vermogen van 5.5 MW.

Het energiepark is mogelijk gemaakt door lokale investeerders met een totale investering van € 70 miljoen.

Hoe de Climate Community in Saerbeck werkt, ziet u in deze video.

 

 

Symposium BEWONERS AAN ZET op 13-03-2018

Bent u benieuwd naar het opzienbarend succesverhaal achter de geslaagde energietransities in Samsø, Saerbeck en Freiburg? 

En hoe het denken over een vernieuwend economisch model zich heeft kunnen ontwikkelen tot een aantal duurzame bewonersinitiatieven in de Cleantech Regio?

Kom dan op dinsdag 13 maart 2018 tussen 11.00 en 17.00 uur naar het symposium BEWONERS AAN ZET in de Gasfabriek in Deventer! 

 

MEER INFO OVER HET PROGRAMMA OP 13-3-2018 EN TICKETS

 

Tickets bestellen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Architectuurcentrum Rondeel maakt gebruik van Cookies Lees meer

Akkoord

RONDEEL | NIEUWSBRIEF

RONDEEL | NIEUWS

IMAGE Collegereeks 1000 jaar bouwen in Overijssel

  In mei organiseert Het Oversticht wederom de collegereeks 1000 jaar Bouwen in Overijssel. Dit keer in samenwerking met architectuurcentrum... Lees meer...
IMAGE Stadscafés 2019 | Een goed idee is het halve werk! 

Heb jij een goed idee voor het verbeteren van de Deventer binnenstad? Wil je Deventer nog gezelliger, groener, omzet verhogend, woonvriendelijker en... Lees meer...

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK

rondeel | facebook

RONDEEL | ARCHITECTUURGIDSEN

 

‘In Deventer’ Architectuurgidsen

In Deventer - Architectuurgidsen

Prijs € 16,95 (excl. verzendkosten)
Te koop tijdens de openingsuren in Architectuurcentrum Rondeel. 

Rondeel | Archief