Nieuws

Rondeel-expositie ‘Wist je dat? Verrassende verhalen’ goed bezocht

De Rondeel-expositie ‘Wist je dat?’ in de Stadsetalage van Deventer wordt goed bezocht. Inmiddels staat de teller op meer dan 7000 bezoekers. De expositie is nog tot en met 27 januari te bezichtigen.

DRTV interviewde deze week projectleider Joep Walter over de expositie WIST JE DAT? Verrassende verhalen in de Stadsetalage Deventer. 

Beluister het volledige interview met Joep Walter op DRTV

In 2018 is het precies 1250 jaar geleden dat Deventer werd gesticht. En dat wordt dit jaar groots gevierd. In die 1250 jaar is er veel veranderd: de eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een florerende Hanzestad. Architectuurcentrum Rondeel viert het 1250-jarig bestaan met de expositie ‘Wist je dat?’ in de stadsetalage van het Deventer stadhuis.

WIST JE DAT… er meerdere melkmeisjes van Deventer zijn verdronken bij hoog water tijdens de oversteek van de IJssel? En dat er meters diepe beerputten onder de grond zijn gevonden met menselijke uitwerpselen? Hoe dieper de put, hoe rijker de mensen, hoe meer stront?! En wist je dat er vroeger na een begrafenis vaak zo overvloedig gegeten en gedronken werd dat de uitdrukking ‘uitvaart-zuipvaart’ is ontstaan? Onze geliefde stad Deventer heeft nog veel meer verrassende verhalen te vertellen!

Verrassende verhalen over Deventer

Met vijf thema’s vertelt de expositie verrassende verhalen over de ontwikkeling van de stad en omgeving in 1250 jaar. Deze verhalen zijn uniek in Nederland en onlosmakelijk verbonden met Deventer. Je ontdekt de geschiedenis van het water; de stromen en drooglegging. En hoe mede hierdoor ruimte ontstond voor bebouwing en uitbreiding. Dit had ook grote invloed op de flora in deze omgeving. Planten en bloemen zijn hier geworteld en weer verdwenen. Ook kom je meer te weten over het gebruik en de verwerking van afval boven en onder de grond. En wist je dat… er in Deventer opmerkelijke rituelen en gebruiken waren rondom de dood? 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *