Transformatie Heilig Hartkerk tot School voor Persoonlijk Onderwijs

Zondag 7 november 2021 brachten we in het kader van de Rondeel-opleveringen een bezoek aan de Heilig Hartkerk aan de Zwolseweg in Deventer. De kerk is getransformeerd tot School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). Architect Romke Lemstra van advies- en architectenbureau BA32 uit Heerenveen gaf deze middag twee keer een presentatie, elke keer voor 30 vrienden van het Rondeel.

We zaten op het priesterkoor, dat nu het auditorium van de school is. De schooldag start iedere dag in dit auditorium en is het vertrekpunt naar de klaslokalen. De SvPO kenmerkt zich door kleinschalig onderwijs voor vmbo-t/havo, havo, vwo en gymnasium. De school werkt met kleine klassen van zestien leerlingen. Ieder jaar stromen maximaal 80 leerlingen in, tot het maximum van 400 leerlingen is bereikt.

Naar school in een monument

De kerk is een gemeentelijk monument. Dit geldt voor het interieur en het exterieur. Dit beperkt de mogelijkheden en was voor BA32 een uitdaging om creatief te ontwerpen. “We hebben verschillende ruimtelijke onderzoeken gedaan om in kaart te brengen wat technisch haalbaar is. Daarnaast onderzochten we wat ruimtelijk wenselijk is. Deze twee factoren hebben we gecombineerd tot het ontwerp”.

Architect Lemstra
Architect Romke Lemstra over het ontwerp

Lemstra verhaalt over de verschillende indelingen van het gebouw, die hij heeft overwogen. In eerste instantie werd gedacht aan het middenschip als verkeersruimte en aan beide zijden (in de zijbeuken) de klaslokalen tegen de buitenwand van de kerk. Bij die keuze zouden de buitenmuren van de kerk moeten worden geïsoleerd, en dat stuitte op grote bezwaren, o.a. vanuit monumentenzorg. Daarom werd een andere keuze gemaakt. De zijbeuken werden de verkeersruimte en in het middenschip is een box-in-box gecreëerd. Die box bevat vijf leslokalen op de begane grond, vier op de eerste verdieping en twee op de tweede verdieping.

Deze constructie maakt het mogelijk om ventilatie en luchtverversing in de lokalen goed te regelen, los van het klimaat in de omliggende kerkruimte. Bij deze oplossing konden de kerkmuren aan binnen- en buitenzijde ongemoeid worden gelaten.

Tot voor de verbouwing was het zo, dat als je vanaf het priesterkoor naar de hoofdingang keek, je daarboven het orgel zag. Het orgel is er niet meer, maar het design van de box waar je nu naar kijkt, doet erg aan orgelpijpen denken. Veel verticaal geplaatste latten van beukenhout. Dat ziet er fris uit.

Toekomstige uitbreidingen

De school is nog niet helemaal voltooid. In de pastorie komen nog klaslokalen en er komt ook nog een nieuwbouwblokje, de pastorie en de nieuwbouw zullen t.z.t. via een overdekte gang verbonden worden met de kerk.

De bezoekers keken hun ogen uit in de getransformeerde kerk. Zeker ook de bezoekers, die in het verleden een bezoek brachten aan de toenmalige kerk.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.