Architectuurroute Stedendriehoek

De architectuurroute Stedendriehoek wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel uit Deventer en Architectuurcentrum Bouwhuis uit Apeldoorn. Beiden hebben de doelstelling om bij een breed publiek belangstelling te wekken voor architectuur, stedenbouw en landschap.

 

Naast de tentoonstellingen, lezingen en debatten die al regelmatig worden georganiseerd, is deze architectuurroute een nieuwe aanvulling om de architectuur te beleven. Ditmaal in levende lijve en dichtbij huis. Nu ja, er moet wel een fiets, scooter of auto aan te pas komen, omdat de Stedendriehoek een uitgebreid gebied bestrijkt. Om te zorgen dat iedereen de route op eigen wijze en tempo kan bezoeken hebben wij voor een flexibele opzet gekozen via deze app.

 

Wij hebben gekozen voor projecten die in 2014 en 2015 zijn gerealiseerd. De keuze van de projecten hebben wij overgelaten aan een onafhankelijke jury met de vraag om uit een door ons samengestelde groslijst van circa 50 projecten een selectie te maken met als algemene maatstaf: is een project de moeite waard om voor om te rijden?

 

De architectuurroute is voor iedereen te downloaden. Het bestand omvat een inleiding, een gebruiksaanwijzing, een overzicht van alle projecten met een korte omschrijving, foto en locatie en tenslotte een overzichtskaart met de nummers van de projecten. Ook is de route via de APP van izi.travel te bekijken onder de titel architectuurroute stedendriehoek. Deze APP geeft zowel visuele als audio informatie. U kunt deze app gratis downloaden via de appstore op uw telefoon. Meer informatie zie hieronder.

 

JURY ARCHITECTUURROUTE

Hieruit heeft de jury de conclusie getrokken dat er ook voor een niet-deskundige iets interessants te zien moet zijn en dat dat vanaf de openbare weg moet kunnen, omdat nu eenmaal niet iedere gebruiker bezoekers op het erf of in het gebouw wil toelaten.
De jury heeft daarom niet alleen op architectonische kwaliteit geselecteerd, maar ook op ‘beleef’-baarheid. Er is een zeer gevarieerde selectie uitgekomen van heel verschillend pluimage: er zijn bijvoorbeeld een nieuw stadhuis, een fietstunnel, een tankstation en een gerenoveerd bedrijfsgebouw in de route opgenomen. 

 

Opvallend bleek dat wij in de drie steden elk een concentratie van interessante projecten aantroffen in een havengerelateerd ontwikkelingsgebied. Dat zegt iets over de huidige bouwopgave.
Wij hopen met deze eerste architectuurroute een interessante aanleiding voor een fiets- of rijtocht te bieden en ook mensen die niet in het vak zitten een beeld te kunnen geven van wat er zoal is gebouwd in de regio Stedendriehoek.
Als deze architectuurroute aanslaat, hopen wij over twee jaar een nieuwe aflevering van de estafette te kunnen presenteren.

Peter Ghijsen, Frank van Unen, Hans Menke, Gerard Zwerus, Wim Westinga en Geke de Wilde

 

ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK 

De architectuurroute is als boekje verkrijgbaar bij Architectuurcentrum Rondeel ad € 2,50.

ARCHITECTUURROUTE DOWNLOADEN EN PRINTEN

 

APP ARCHITECTUURROUTE STEDENDRIEHOEK DOWNLOADEN

 

DOWNLOAD DE APP VIA IZI.TRAVEL

 

     

 

En zoek dan op ‘Architectuurroute Stedendriehoek’ en stel zelf uw route samen. 

 
HOOFDSPONSOREN

 

le Clercq planontwikkeling 

 

BEMOG Project Ontwikkeling

Bemog / LeClercq co-ontwikkelaar Steenbrugge

 

SPONSOREN

Bouwsociëteit Stedendriehoek

 

Gietema Wevers Notarissen

 

Ter Steege Vastgoed

Nijhuis Bouw

 

Aannemingsbedrijf Draisma

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

Gemeente Deventer en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via: