Nieuws

11 september | Open Monumentendag in Deventer en Olst-Wijhe

Elk jaar in het tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag in Nederland duizenden monumenten hun deuren voor publiek. In de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe  zijn op zaterdag 11 september tussen 10-17 uur weer diverse gemeente- en rijksmonumenten te bezichtigen. In de gemeente Olst-Wijhe is er een aantal fototentoonstellingen en een concert. 

Open Monumentendag Deventer

Tijdens Open Monumentendag in Deventer staat het Penninckshuis in the spotlights: een bijzonder monument met een renaissance pronkgevel en een nog geheel origineel ingerichte kerkzaal. In Deventer zijn verder op 11 september van 12-17 uur (en een aantal ook op 12 september) de volgende monumenten te bezichtigen: https://openmonumentendagdeventer.nl/monumenten/

Daarnaast organiseert Deventer Verhaal een tweetal speurtochten en de Nacht van Goud. Verdere informatie vindt u op de website van Open Monumentendag Deventer.

Activiteiten in de gemeente Olst-Wijhe

Het thema van Olst-Wijhe is dit jaar: ‘De Kerk, Het Gemeentehuis en Het Café’.  

Bijzonder dit jaar zijn de drie fototentoonstellingen over de historie van de cafés in de gemeente Olst-Wijhe. In het Proathuus aan de Langstraat in Wijhe  kunt u foto’s bewonderen van oude cafés in de voormalige gemeente Wijhe. In Olst is de fototentoonstelling in het Holstohus te zien. In Wesepe is in ‘Het Wapen van Wesepe’ de fototentoonstelling over de (oud-)cafés van Wesepe te zien. 

Kerken en molens Olst-Wijhe 

Dit jaar doen ook weer veel kerken in de gemeente Olst-Wijhe mee aan Open Monumentendag.  In de Dorpskerk in Olst zijn, naast een tentoonstelling van het werk van Wilto Kampinga, concerten op het bijzondere kerkorgel te horen.

Ook OL Vrouw Onbevlekt Ontvangen Kerk en De Nicolaaskerk in Wijhe, de H. Willibrorduskerk op de Boerhaar, De Weseper Kerk en De Willibrordkerk op de Boskamp doen mee. Enkele van de kerken zijn ook op zondag 12 september open.

Natuurlijk zijn de Wijhese Molen en de molen in Marle ook dit jaar weer te bezichtigen, kunnen bezoekers terecht bij Kasteel De Haere en hebben de historische verenigingen van Olst en Wijhe die dag hun deuren geopend.

Daarnaast is het de moeite waard om langs de diverse oud-gemeentehuizen van Olst-Wijhe te fietsen of te wandelen. Villa Wijhezicht (oude gemeentehuis Wijhe, Oranjelaan) en het oud gemeentehuis aan de Aaldert Geertsstraat 4 in Olst zijn op 11 september voor bezoekers geopend.

Kijk voor meer en actuele informatie over de monumenten, adressen, activiteiten en openingstijden op de website: https://www.openmonumentendag.nl/, gemeente Olst-Wijhe.

De fototentoonstellingen zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *