Algemeen

24-06-2021 | Albanië in transitie: stadsontwikkeling in Tirana en Deventer

Tirana, de hoofdstad van het voormalig communistische Albanië groeit in een rap tempo – van ca. 200.000 inwoners begin jaren 90 naar momenteel ca. 900.000 inwoners. De vraag naar een gestructureerde groei wordt beantwoord met ambitieuze stadsontwikkelingsplannen. Aanleiding voor Architectuurcentrum Rondeel en hogeschool Saxion (StadsLAB) om een vergelijkend onderzoek tussen Deventer en Tirana uit te voeren. De resultaten van dit onderzoek worden donderdag 24 juni a.s. gepresenteerd bij hogeschool Saxion. De avond begint met een lezing door de ambassadrice van Albanië, mw. Adia Sakiqi. (Voertaal Engels)

Lezing: Adia Sakiqi – ambassadrice van Albanië in NL

Dertig jaar geleden, in 1991, beëindigde een volksopstand de communistische periode in Albanië. Sindsdien is het land in een transitie van een communistisch land naar een democratie. Het afschudden van communistische symbolen en het hervinden van de eigen identiteit komen tot uitdrukking in de vele projecten op het gebied van cultuur, architectuur en stadsontwikkeling. De ambassadrice van Albanië, Mw. Adia Sakiqi, neemt ons mee in de recente ontwikkelingen in haar land en wat dit betekent voor de opvattingen over ruimte en architectuur.

Stadsontwikkeling in Tirana en Deventer – studenten Saxion StadsLAB

Tirana ondervindt nu de gevolgen van de niet geregisseerde, informele groei van de afgelopen decennia. In Deventer daarentegen wordt elke ontwikkeling zorgvuldig geregisseerd. In opdracht van het lectoraat Weerbare Democratie hebben studenten van hogeschool Saxion en de hogeschool van Tirana een vergelijkend onderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek tussen het Havengebied en de Rivierenwijk in Deventer en twee binnenstedelijke wijken in Tirana presenteren de studenten op deze avond. De Deventer studenten werden begeleid door Henk Blokland en Gerry Stegeman.

Muzikaal intermezzo: Albanese Folkmusic door Crispijn Oomens

Calgia III is een ensemble dat opwindende volksmuziek uit Albanië, Macedonië, Bulgarije, Griekenland, Turkije en Azerbeidzjan ten gehore brengt.

Lopende Albanië projecten, Hogeschool Saxion

In het kader van de Week Of Integrity hebben Saxion-studenten korte video’s geproduceerd over de Sustainabel Development Goals van de United Nations. Een andere groep studenten heeft tijdens het Smart Solutions Semester een eerste ontwerp voor een webplatform gelanceerd om studenten uit Deventer en Tirana met elkaar in contact te brengen.

Programma 24 juni 2021 (voertaal Engels)

19.00 – inloop
19.30 – programma:

– Albanië in transitie, lezing door mw. Adia Sakiqi, ambassadrice van Albanië in Den Haag
– Albanese folk music Calgia III, CD-presentatie door Crispijn Oomens
– Stadsontwikkeling in Tirana en Deventer, presentatie door studenten uit Deventer en Tirana
– Lopende Albanië projecten, Saxion
– afsluiting door Willeke Slingerland, lector weerbare democratie, Saxion

21.30 – borrel
22.00 – einde (gebouw sluit)

Locatie: Hogeschool Saxion, Handelskade 75, Deventer

Deelnemers bijeenkomst 24-06-2021 Albaniëproject

Samenwerkingspartners programma Albanië

Programma Albanië 2021/2022

Architectuurcentrum Rondeel organiseert samen met hogeschool Saxion, de Bond van Nederlandse Architecten en het nieuwe regionale muziekinitiatief Wereldlokaal Oost de komende jaren een gevarieerd programma over Albanië. In 2021 starten studenten van het StadsLAB uit Deventer en Tirana met een reeks onderzoeken over architectonische en stedenbouwkundige vraagstukken. De activiteiten zijn bijvoorbeeld uitwisselingen van studenten en docenten, architectuurlezingen over de spraakmakende ontwikkelingen in Tirana en optredens van Albanese wereldmuziek. Het Albanië-programma wordt afgesloten met een architectuurexcursie in het najaar van 2022 met een optie om ook de kunstbiënnale Manifest in Kosovo te bezoeken.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *