expo

De IJssel, levensader?

EXPOSITIE | Rivier+Stad+Landschap | 24-08 t/m 18-10

Dit jaar wordt het project ‘Ruimte voor de rivier’ bij Deventer opgeleverd. Aanleiding voor Architectuurcentrum Rondeel om aandacht te besteden aan het ontstaan van de IJssel en de invloed van de rivier op de stad Deventer en het omringende IJssellandschap.

 

We hebben leren leven met de rivier, maar in hoeverre zien we de IJssel als bedreiging, zoals het hoge water, of is die rivier juist de motor achter onze economische en culturele ontwikkeling en is leven met de IJssel altijd een uitdaging geweest? We kennen allemaal de data van belangrijke overstromingen, maar de rivier zorgde op dat moment ook voor vruchtbare klei, waar boeren graag gebruik van maken en die ons bakstenen opleverde. De rivier bood ons een veilige woonplek omdat we de vijand konden buiten houden. De rivier zorgde voor een ‘Gouden Eeuw’ in Deventer als Hanzestad en nog steeds zijn we blij met de historie in de stad en het bezit van vele landgoederen.

 

De vraag is dan ook: blijft de IJssel een boeiende en veelzijdige rivier ook na 2015 en hoe kunnen we de rivier en zijn omgeving nog intenser beleven of is het droog houden van onze voeten het belangrijkste?

 

 

 

 

EXPOSITIE: 21 MEI T/M 18 OKTOBER 2015 (*GESLOTEN: 30 juni t/m 24 augustus)

 

OPENING: DONDERDAG 21 MEI 2015

 

AANVANG: 20.00 uur (De zaal is open vanaf 19.30 uur, toegang is gratis)

LOCATIE: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer

 

De expositie wordt geopend op donderdag 21 mei 2015. Deze avond zijn er twee inleidingen. De eerste inleiding wordt gehouden door Ir. H. Dijk, dijkgraaf Waterschap Groot Salland en de tweede inleiding verzorgt Ir. A.P. Heidema, burgemeester van Deventer. De opening van de expositie vindt rond 22.00 uur plaats door deze heren en mevrouw Mr. J.L. Cuperus, HID Rijkswaterstaat Oost-Nederland en Ruimte voor de Rivier.

 

VERSLAG VAN DE OPENING

Verslag van de openingsavond ‘De IJssel, levensader’

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *