expo

Deventer Klei maakt opnieuw geschiedenis!

 
EXPOSITIE | 08-11-2018 t/m 20-01-2019

Toen Lebuïnus 1250 jaar geleden de IJssel overstak en de stad Daventria stichtte, liep hij er al overheen: de Deventer klei. Na 1250 jaar  maakt de Deventer klei opnieuw geschiedenis in een expositie bij Architectuurcentrum Rondeel.

Keramist en beeldend kunstenaar Mechtild Paauwe verbeeldt samen met cursisten de geschiedenis van bijzondere stadspanden in Deventer klei, o.a. de Waag, de Munttoren, de Bergkerk en andere historische gebouwen. In Architectuurcentrum Rondeel worden alle kunstwerken en archieffoto’s gezamenlijk geëxposeerd.

Deventer Klei

De klei voor de beelden is door de kunstenares zelf uit de IJssel gewonnen en in een speciale procedure geschikt gemaakt voor gebruik. Onze lokale klei vertelt bij uitstek de geschiedenis van onze prachtige Hanzestad. Het is eeuwenlang de basis geweest voor het huidige Deventer; voor het bouwen van huizen en wijken, het ontwikkelen van de stad en de groei van gewassen om de stad heen. Zo is uiteindelijk de bruisende stad Deventer ontstaan die dit jaar haar 1250ste verjaardag viert.  

Opening expositie

Mechtild Paauwe opent de expositie met een demonstratie hoe Deventer Klei zelf gemaakt kan worden van klei uit de IJssel. Een aantal betrokken cursisten en pandeigenaren presenteren hun werk. De expositie is van 8 november 2018 t/m 20 januari 2019 te bewonderen tijdens openingstijden van Architectuurcentrum Rondeel, dinsdag t/m zondag: 13.00 – 17.00 uur.

Let op: Gesloten van 22-12-2018 t/m 7-1-2019

 

Over Mechtild Paauwe

Vanuit haar jarenlange ervaring in de creatieve sector heeft Mechtild Paauwe (52) zich ontwikkeld tot gedreven keramist, ontwerper en beeldend kunstenaar. Behalve kunstenaar is ze ook docent Keramiek bij het DAK (Deventer Amateur Kunstenaars) en schrijft ze voor het KLEI Keramiek Magazine. In 2017 werd ze door de gerenommeerde Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda nog uitgeroepen tot Jong Talent. www.mechtildpaauwe.nl

Foto: Mechtild Paauwe

 

Lees ook het verslag over de expositie

 

Deventer klei: unieke kijk op historische gebouwen

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *