lezing

Duurzame, slimme stedenbouw. Een andere bouwcultuur!

LEZINGENAVOND DEVENTER | 08-06 | 20.00 UUR

Hoe benut je energiepotenties in een wijk, formuleer je heldere doelen en wat is de routekaart naar duurzame energietransitie van onze steden? Prof. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft en Joyce van den Hoek Ostende (Het Schippershuis), specialist in ecologische bedrijfsontwikkeling, gaan deze vragen beantwoorden tijdens de lezing- en debatavond op 8 juni om 20.00 uur in het bezoekerscentrum Steenbrugge. 

 

Aansluitend is er een plenaire discussie onder leiding van Wilma Mensink van Bureau Voegwerk met een panel bestaande uit:

  • Frans Holleman, directeur regio Noord-Oost & Midden, BPD Ontwikkeling BV
  • Ron Sint Nicolaas, regisseur duurzame energie, Gemeente Deventer
  • Edwin van der Strate, manager klimaatadaptatie, advies- en ingenieursbureau Tauw
  • Luc Bos, stedenbouwkundige – ontwerper en supervisor van Steenbrugge

 

Deze lezingenavond dient tevens als inspiratiebron voor het ‘ONTWERPATELIER: DE STAD’ op 22 juni te Zwolle. 

 

Duurzame, slimme steden?

Wereldwijd staan steden voor een aantal flinke, nieuwe uitdagingen, zoals energietransitie, klimaatverandering en gezond stedelijk leven. Slimme steden zullen de economische voordelen van de stad op een intelligente wijze koppelen aan de grote maatschappelijke uitdagingen.

Prof. Andy van den Dobbelsteen (TU Delft): “Ik zit in de hoek van duurzaam bouwen, duurzame energiesystemen, maar ook klimaatadaptatie: het aanpassen aan klimaatveranderingen die verwacht worden. Wij onderzoeken en vertalen oplossingen naar ingrepen en nieuwe concepten. Wij zoeken en vinden nieuwe verbanden waar die vroeger niet waren. Van alles is mogelijk.”

 

Een andere bouwcultuur!

Joyce van Den Hoek Ostende is als procesbegeleider sinds mei 2016 betrokken bij de ontwikkeling van Ecowijk De Kiem in Arnhem. Vijf groepjes architecten en kleine bouwpartijen ontwerpen samen met de bewoners deze nieuwe woon- en leefomgeving met zo’n 60 duurzame woningen.

De Kiem is een woonwijk met huizen die weinig energie verbruiken of zelfs energie opwekken, en soms ook nog gebouwd zijn met natuurlijke materialen. Daarnaast wordt de openbare ruimte ‘groen’ ingevuld. Een kenmerk van een ecowijk is ook de aandacht voor de gemeenschap van mensen die er woont, zoals gedeelde faciliteiten en ontmoetingsplekken.

 

Lezingenavond op donderdag 8 juni 2017

AANVANG: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur

LOCATIE: Bezoekerscentrum Steenbrugge, Wechelerweg 52, Deventer

TOEGANG: gratis

 

{ppgallery}/images/20170608-Duurzame-slimme-stedenbouw{/ppgallery}

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *