Agenda

Expositie OVERVLOED in Deventer Ziekenhuis

EXPOSITIE | 17-03 T/M 13-10-2016

Op 17 maart, in de week van Zorg en Welzijn, opende Jeroen Kleinjan, lid van de raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis de tentoonstelling ‘Overvloed’ in de centrale hal van het ziekenhuis. Met als titel ‘Overvloed’ hebben acht duo’s van beeldend kunstenaars en architecten de opdracht gekregen om ontwerpideeën te ontwikkelen voor een zevental aan het water gekoppelde plekken in Deventer. Locaties die volgens Architectuurcentrum Rondeel een kwaliteitsimpuls kunnen gebruiken.

Als mens moet je soms een ingreep laten doen om je welzijn te verbeteren. De 8 teams hebben gekeken waar de stad Deventer beter van kan worden. Zijn hun plannen kwaliteitsinjecties of chirurgische ingrepen geworden?

 

Met grote creativiteit en inventiviteit zijn de ontwerpteams aan de slag gegaan en hebben onverwachte, fantasierijke, innovatieve en inspirerende ontwerpen gemaakt. Het enthousiasme en plezier spat er vanaf! Gemeenschappelijke factor in alle ontwerpen is dat bestaande kwaliteiten van de stad, zowel de architectonische als de landschappelijke en/of stedenbouwkundige, versterkt worden. Drie teams zullen op 17 maart kort iets over hun ontwerp vertellen.

 

Deze ontwerpideeën zijn in 2015 gemaakt naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van Architectuurcentrum Rondeel en zijn vorig jaar gepresenteerd in het Rondeel. De wens is dat OVERVLOED “een aanleiding wordt voor betrokken burgers, wijkteams, gemeente Deventer, Rijkswaterstaat/Ruimte voor de Rivier, Waterschap Salland of andere organisaties om met deze inspirerende ideeën aan de slag te gaan.” Een belangrijke stap hierin is dan ook de verdere promotie van de ideeën middels de tentoonstelling in de centrale hal van het Deventer Ziekenhuis. De ontwerpen zijn te zien tot aan de zomer.

 

EXPOSITIE: 17-03 t/m 31-10-2016

Op werkdagen is de expositie van 10.00-17.00 uur te zien in het Deventer Ziekenhuis.

 

NIEUWS

 

21-3-2016 | Geslaagde opening expositie OVERVLOED in Deventer Ziekenhuis

 

 

DE ACHT ONTWERPDUO’S EN HUN LOCATIES: 

 
Azra Didic (architect) & Viorica Cernica (kunstenaar); de Prins Bernhardsluis wordt in dit plan voorzien van twee uitkijktorens, in lijn opgesteld en zo het hart van deze locatie benadrukkend.

 

 

Valerie Ardini (kunstenaar) & Tjeerd Hermsen (architect); de Prins Bernhardsluis wordt opgeschoond en leeg gemaakt en met een eenduidige aankleding tot een heldere toegang gemaakt voor de stad.

 

 

Huib Ribbens (architect) & Wanda Schaap (kunstenaar); Worpplantsoen/IJssel, was eigenlijk een parkachtige verbinding van rivieroevers maar zonder direct zicht daarop. Nu met een uitzichttoren, geplaatst in de nieuw gegraven geul, kan er met laag water omhoog geklommen worden voor een hersteld uitzicht op het prachtige stadsfront.

 

 
Marieke de Jong (kunstenaar) & Kor Zijnstra (architect); Wellekade/Parkweg wordt voorzien van architectonische ankerpunten onder andere geïnspireerd op de oude en door oorlogsgeweld verdwenen ‘wachttorens’ ter weerszijden van de spoorbaan en door landart-elementen rondom de wateruit-/inlaat naar de Buitengracht.

 

 

Elise van der Linden (kunstenaar) & Erwin Schot (architect); Oude IJsbaan wordt verbonden met het achterliggende, onbehaaglijke parkeerterrein en getransformeerd tot een landschappelijke, ecologische en avontuurlijke verblijfsplek met veel natuur en luchtige architectonische elementen.

 

 

Aukje Grouwstra (kunstenaar) & Nard Kools (architect); Overijssels kanaal/Douwelerkolk is een prachtig landschappelijk gebied rond het goed ingepaste Deventer Ziekenhuis waar nu met dit plan nieuwe en duidende zichtlijnen worden gemaakt door aanwezige ‘ruis’ op te ruimen.

 

 

Ronald de Ceuster (kunstenaar) & Floris Klunder (architect); Veenoordkolk krijgt in dit poëtische plan (zowel inhoud als presentatie) een drijvend wandel- en verblijfspad van oranjegekleurde buizen die als een koraal op het water deinen; op en neer met de waterstand en heen en weer met de wind.

 

  

Jeroen van Westen (kunstenaar) & Haroen Martens (architect); Churchillplein/Handelskade/Buitengracht is in dit plan omgevormd van een harde en bruut ontworpen schakel in de voormalige vestingwerken tot een zachte en logische verblijfsplek in de stad.

 

 
Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *