rondeel cinema

RONDEEL CINEMA | In between mountains and oceans

 

RONDEEL CINEMA | 21-11 | 20.30 UUR 

Een indrukwekkend verslag én een schitterende film over een oude Japanse traditie om iedere twintig jaar de ‘Shikinen Shengu’ tempel te herbouwen. Daarover gaat de komende Rondeel Cinema op 21 november a.s. Ute Brinkmeier, architect bij UMAA in Amsterdam, zal deze avond aan de hand van voorbeelden proberen een brug te slaan tussen de hedendaagse architectuur en de traditionele Japanse bouwkunst.

Reizend door de bergen, de heilige bossen en langs de schitterende kust spreekt Miyazawa met o.a. een oestervisser, een Shinto priester, een ‘meester’-timmerman en een architect en toont het eeuwenoude proces van het bouwen van een nieuwe tempel waarbij cultuur, natuur en bouwmethode onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

Waarom houdt Japan deze traditie al 1300 jaar in ere en welke antwoorden liggen erin besloten voor onze milieuvraagstukken? De film reflecteert op het belang van een duurzame leefstijl in de moderne samenleving. 

Het is de debuutfilm van een Japanse fotograaf, die de adembenemende fotografie omzet in een contemplatieve film waarin architectuur 100% ten dienste staat van de traditionele Japanse wijsheid. De film plaats de traditionele Japanse wijsheid en tradities tegenover de invloeden van de moderne maatschappij.

 

Dinsdag 21 november 2017

Aanvang: 20.30 uur

Locatie: filmhuis De Keizer, Keizerstraat 78 Deventer

Taal: Japans gesproken, Engels ondertiteld

 

Inleiding door Ute Brinkmeier

Ute Brinkmeier (1970), architect bij UMAA in Amsterdam, zal deze avond de inleiding verzorgen van de film. Ute deed, na een bezoek aan Japan, in 2013 onderzoek naar de wisselwerking tussen Japanse en westerse modernistische architectuur. Ze zal deze avond, aan de hand van voorbeelden, proberen om een brug te slaan tussen de hedendaagse architectuur en de traditionele Japanse bouwkunst.

De Japanse bouwkunst en zijn tradities is voor veel westerse architecten (zoals Rem Koolhaas, Walter Gropius, Mies van der Rohe en Bruno Taut) een te bestuderen en inspirerend fenomeen gebleken. Ute plaatst ze in perspectief en schept daarmee de opmaat naar de film. 

 

TICKETS RESERVEREN/KOPEN

Direct tickets kopen of reserveren filmhuis De Keizer

Entree € 10,50 (vriend/CJP/student € 8,50, Cineville € 2,-).

 

 Trailer

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *