Agenda

Boottocht: Ontdek de industriehaven!

RONDVAART | 13-09-2015

Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september vertrekken vanaf 12.00 uur rondvaartbootjes via MS De Oosterkim (schip) naast de silo’s voor een ontdekkingstocht door de industriehaven van Deventer. Onder deskundige begeleiding kunnen jong en oud de huidige haven vanaf het water ervaren.

  

Wie bij de sluis of bij Bussink even naar links of rechts kijkt ziet de haven als een verrassend stedelijk landschap met een bijzondere maar voor velen ook onbekende waarde voor Deventer. Toch vormt Deventer nog een witte vlek in het multimodale ‘haarvaten’-netwerk.

 

ZONDAG 13 SEPTEMBER 2015

 

Via MS De Oosterkim (schip) naast de silo’s vertrekken vanaf 12.00 uur rondvaartbootjes voor een ontdekkingstocht door de industriehaven van Deventer. Onder deskundige begeleiding kunnen jong en oud de huidige haven vanaf het water ervaren.

 

Gelijktijdig vindt er verspreid in het Havenkwartier een open-air expositie plaats als opmaat naar een grotere expositie in de Silo’s in het najaar. Zowel bij de opstapplaats als bij de Zwarte en Grijze Silo staan panelen met beelden over het verleden van de beide silo’s, oude tekeningen en luchtfoto’s met onder andere het werkspoor. Het opgestelde silorama maakt het beeld van het hedendaagse havengebied compleet.

 

De haven ligt op het bedrijventerrein en dient louter een economische functie. Deventer is interessant voor exploitanten. Een containeroverslag verbetert de positie van Deventer, voor bestaande en nieuwe bedrijven. Hoe gaat dit samen met de succesvolle transformatie aan de eerste havenarm? Creatieve ondernemers en nieuwe bewoners werken, wonen en recreëren pal naast de aangemeerde schepen. Ook woonboten en vele recreatiescheepjes liggen in de haven. Kunnen we de haven duiden vanuit een meer toeristische invalshoek, wellicht gecombineerd met de rijke historie? En wat is de stedenbouwkundige betekenis van het havengebied? De rivier kan zonder de haven, maar de haven kan nooit zonder de rivier. De haven is de fysieke koppeling tussen de rivier en het daaromheen liggende landschap en de stad.

 

Architectuurcentrum Rondeel organiseert deze rondvaart en expositie in samenwerking met de eigenaren van de grijze en zwarte silo en het SIED (Stichting Industrieel Erfgoed).


Deelname is gratis.

 

Foto: SIED

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *