rondeel cinema

PLAYTIME BY JACQUES TATI

RONDEEL CINEMA | 15-11-2016 | 20.30 UUR

‘Playtime’, een meesterwerk van de Franse filmmaker Jacques Tati (Tatischeff), waarin hij haarscherp toont hoe potsierlijk de moderne stad kan zijn, staat dinsdag 15 november op het programma bij Rondeel Cinema in filmhuis De Keizer. De film Playtime wordt ingeleid door Sara Hoogveld, cultuurhistoricus.

 

In de film staat de overwinning van de mens op de steriele omgeving centraal, maar uit de bijna abstracte schoonheid die gegenereerd wordt uit het spel met geometrische figuren en patronen, spreekt ook een fascinatie voor de schoonheid van deze architectuur. 

De opnamen voor Playtime duurden al met al drie jaar, waarvoor Tati een volledige studio liet bouwen, Tativille. De hoofdpersoon, monsieur Hulot raakt verstrikt in een kil en geestdodend Parijs vol staal- en glasarchitectuur. Om het afstandelijke karakter van de moderne stad te vangen, koos de regisseur voor het breedbeeld 70mm-formaat. Hij filmde voornamelijk totaalshots, waarin de personages lijken te verdrinken. 

 

Tati maakte vijf speelfilms die door de kritiek gekoesterd werden: Les vacances de Monsieur Hulot, Mon Oncle, Jour de Fête, Playtime en Trafic. De films zijn vaak in verband gebracht met de ontwikkeling van de moderne architectuur waarin regelmatig de draak wordt gestoken met alles wat nieuw en vernieuwend is. Tati levert op een humoristische manier kritiek op de schaalvergroting, de standaardisering en monocultuur van de moderne architectuur. Toch is Tati niet alleen kritisch over de moderniteit. Hij heeft ook bewondering voor de verbeteringen die de architecten uit de jaren vijftig en zestig nastreefden.  

 

RONDEEL CINEMA | PLAYTIME | 15-11-2016 

Aanvang: ca. 20.30 UUR

Locatie: filmhuis De Keizer, Keizerstraat 78 Deventer

FRANS, 1967, 125 min, Engels ondertiteld.

 

INLEIDING

De film Playtime wordt ingeleid door Sara Hoogveld, cultuurhistoricus. Zij geeft lezingen over Franse, Spaanse en Italiaanse cinema in een cultuurhistorische context. Zij gaat in op de visie die Tati had op het moderne leven en het modernisme in de architectuur. Het credo in de jaren zestig was het scheiden van wonen, werken en recreëren. Daarbij werd de menselijke maat nogal eens uit het oog verloren. Tati toont ons ad absurdum wat er dan gebeurt. 

 

KAARTEN DIRECT RESERVEREN OF KOPEN

 

Kaarten kopen

Kaarten reserveren

 

TRAILER

 

 
Le Corbusier

In 1943 schreef Le Corbusier het ‘Handvest van Athene’, waarin hij zijn visie op de ontwikkeling van de moderne architectuur vastlegde aan de hand van vijf thema’s: wonen, werken, verkeer, recreatie en historisch erfgoed. In de films van Tati, die wel gemaakt lijken te zijn rondom de thema’s van Le Corbusier, drijft Tati de discussie over de moderniteit op de spits.

 

 

Bron: o.a. http://www.kunstbus.nl/

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *