Agenda

Rondeel Cinema | P.J.H. Cuypers Aertsbouheer & Berlage bouwmeester

RONDEEL CINEMA | 17-05-2016

Architectuurcentrum Rondeel organiseert in samenwerking met filmhuis De Keizer op 17 mei a.s. de documentaires P.J.H. Cuypers, Aertsbouheer en Berlage Bouwmeester van Jeroen Visser. De films worden ingeleid door Alice Roegholt van Museum Het Schip in Amsterdam.

  

In de documentaire P.J.H. Cuypers Aertsbouheer wordt een beeld geschetst van het leven en werk van de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers (o.a. het Rijksmuseum).

Vervolgens wordt Berlage Bouwmeester vertoond, een documentaire over de grondlegger van de moderne Nederlandse architectuur: H.P. Berlage (van o.a. Beurs van Berlage, Amsterdam; Gemeentemuseum, Den Haag).

 

INLEIDING 

De films worden ingeleid door Alice Roegholt (1955), oprichter en ontwikkelaar van Museum Het Schip in Amsterdam. Dit Museum is gevestigd in het beroemde Arbeiderspaleis van Michel de Klerk aan het Spaarndammerplantsoen. Het expressionistische woningbouwcomplex is de versmelting van vele ideeën: enerzijds het hoogtepunt van volkshuisvesting (sociale woningbouw) en anderzijds hoogtepunt van de Amsterdamse School bouwstijl. Het Arbeiderspaleis is opgetrokken uit rode Groninger baksteen en tot in het verre buitenland beroemd. De nieuwe architectuur was een reactie op de meer klassieke bouw, men zocht naar vernieuwing. Berlage heeft de Amsterdamse School altijd gesteund.

 

DINSDAG 17 MEI 2016

 

AANVANG: 20.30 uur

LOCATIE: filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78 te Deventer

Tickets reserveren of bestellen

 

De inleiding van Alice Roegholt begint om 20.30 uur en duurt ongeveer 25 minuten. Aansluitend worden de twee documentaires achter elkaar vertoond. 

 

EXPOSITIE ‘STEENGOED… KEIBEST’ – OPENING 12 MEI 2016

 

Deze documentaires worden vertoond in relatie tot de expositie ‘Steengoed… Keibest’ in Architectuurcentrum Rondeel aan de Stromarkt. Deze op 12 mei te openen expositie gaat over baksteenarchitectuur en vakmanschap.

 

100 jaar Amsterdamse School

Ook staat 2016 in het teken van 100 jaar Amsterdamse School.

Meer info:

 

Amsterdamse School viert honderdste verjaardag

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *