lezing

Duurzame, slimme stedenbouw – een andere bouwcultuur

LEZINGAVOND ZWOLLE | 13-06 | 19.30 UUR

Duurzame, slimme steden? Een andere bouwcultuur! Hoe benut je energiepotenties in een wijk, formuleer je heldere doelen en wat is de routekaart naar duurzame energietransitie van onze steden? Lezingen over Slimme Energiestad Groningen door Annet Ritsema (Specht architectuur & stedenbouw) en Jelmer Pijlman (E&E Advies). De tweede lezing over Ecowijk De Kiem Arnhem wordt verzorgd door Joyce van den Hoek Ostende (Het Schippershuis).

 

Wereldwijd staan steden voor een aantal flinke, nieuwe uitdagingen, zoals energietransitie, klimaatverandering en gezond stedelijk leven. Slimme steden zullen de economische voordelen van de stad op een intelligente wijze koppelen aan de grote maatschappelijke uitdagingen. Een aantal voorbeelden:

Slimme Energiestad Groningen

Slimme Energiestad Groningen is een realistische, ruimtelijke visie op Groningen als energieneutrale stad. Centrale ingreep is een ringboulevard die de compacte structuur van de stad herstelt, de relatie met het ommeland versterkt en de spelverdeler wordt van energie, verkeer, wonen, werken en ontspannen.

 

  • Atelier Stadsbouwmeester Groningen / gemeente Groningen, inzending IABR 2016
  • Ontwerp: Atelier Stadsbouwmeester Groningen i.s.m. Specht architectuur & stedenbouw, MD Landschapsarchitecten, Studio MARCHA!

 

Ecowijk De Kiem Arnhem

De Kiem is een woonwijk met huizen die weinig energie verbruiken of zelfs energie opwekken, en soms ook nog gebouwd zijn met natuurlijke materialen. Daarnaast wordt de openbare ruimte ‘groen’ ingevuld. Een kenmerk van een ecowijk is ook de aandacht voor de gemeenschap van mensen die er woont, zoals gedeelde faciliteiten en ontmoetingsplekken.

 

  • Procesbegeleiding Joyce van Den Hoek
  • In samenwerking met diverse architecten en bouwpartijen

 

PROGRAMMA LEZINGENAVOND 13 JUNI 2017

LOCATIE: Stadkamer (openbare bibliotheek), Zeven Alleetjes 1a te Zwolle

 

19.00 uur: ontvangst in de Stadkamer

19:30 uur: start lezing Annet Ritsema, Specht architectuur & stedenbouw en Jelmer Pijlman, E&E Advies (Slimme Energiestad Groningen) en Joyce van den Hoek Ostende, Het Schippershuis Bedrijfsontwikkeling (Ecowijk De Kiem Arnhem)

21.30 uur: Borrel

22.00 uur: Afsluiting

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk, er is ruimte voor maximaal 100 personen. 

 

 

Ontwerpateliers 22 juni en 19 oktober 

De lezingen vinden plaats in het kader van een serie ontwerpateliers en lezingen met het thema; De ruimtelijke impact van energietransitie op gebouw, stad en landschap. Georganiseerd door Zwols Architectuur Podium, Architectuurcentrum Rondeel, Architectuurcentrum Twente en Het Oversticht.

De lezing en het ontwerpatelier in Zwolle is mede mogelijk gemaakt door de Stadkamer Zwolle en de Gemeente Zwolle.

 

ONTWERPATELIERS: Denk mee over de ruimtelijke impact van energietransitie

 

Aanmelden voor de Ontwerpateliers

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *