home - Rondeel opleveringenRondeel opleveringen

Verslag van bezoek aan de Flexwoningen: Snellere bouw in Steenbrugge

Snellere bouw in Steenbrugge

Met zestig flexwoningen (van Flexlivings) en in totaal 197 fabriekswoningen die op de bouwplaats in elkaar worden gezet (van FijnWonen), proberen Woonbedrijf ieder1 uit Deventer en projectontwikkelaar Van Wijnen de bouw van woningen in Steenbrugge te versnellen en financieel meer haalbaar te maken. De flexwoningen en de eerste serie fabriekswoningen zijn zojuist opgeleverd. Architectuur het Rondeel ging er op bezoek.

Met in totaal 300 flexwoningen wil de gemeente Deventer versneld tegemoet komen aan de grote behoefte aan woonruimte in de stad. De eerste zestig zijn onlangs opgeleverd aan de rand van het eerste deel van Steenbrugge, in opdracht van Woonbedrijf ieder1. Daarnaast liet de woningcorporatie 28 sociale-huurwoningen bouwen in buurtschap 3, een van de zes uitbreidingsbuurten van het eerste gedeelte van het als Sallands dorp gebouwde Steenbrugge.

Aantrekkelijke woningen

Projectmanager Nicole Schutte van Woonbedrijf ieder1 zei trots te zijn om de flexwoningen en de woningen in buurtschap 3 aan het Rondeel te presenteren. ,,We willen laten zien dat ook in de sociale huur aantrekkelijke woningen mogelijk zijn’’, vertelde ze tijdens de Rondeel Oplevering op dinsdag 22 april, die vijftien belangstellenden trok.

De zestig flexwoningen, verdeeld over een tweelaags en een drielaags gebouw, zijn gebouwd op het achterste deel van grond die gereserveerd stond als mogelijke uitbreiding van de begraafplaats aan de Raalterweg. ,,Het is een uitdaging om goede locaties te vinden zonder dat daar direct permanente huizen kunnen komen. Dit was een interessante plek waar we die flexwoningen versneld konden uitrollen’’, verklaarde Rob Smetsers, stedenbouwkundige van de gemeente Deventer en samen met extern-stedenbouwkundige Luc Bos supervisor van Steenbrugge. 

Kwaliteit, ook voor de huurders

De woningen hebben een vergunning voor vijftien jaar, maar gemeente en woonbedrijf kijken al verder in de toekomst. Zo heeft ieder1 de reguliere kwaliteitseisen voor sociale huur toegepast, in plaats van de kwaliteitseisen voor tijdelijke bouw. ,,We wilden kwaliteit, ook voor onze huurders’’, zei Schutte.

De gemeente heeft op haar beurt het openbaar gebied en de groenvoorziening op het terrein aangelegd in het verlengde van het eerste deel van Steenbrugge, dat in de planontwikkeling het dorp wordt genoemd. ,,Samen met Copijn Landschapsarchitecten hebben we het groen van de straat aan de overkant doorgetrokken, zodat het ook over vijftien jaar onderdeel is van het groen van Steenbrugge. Er komt nog een wandelroute achter de flexwoningen langs naar buurtschap 6. Daardoor zijn de flexwoningen geen achterafje, maar echt onderdeel van de wijk’’, aldus Smetsers.

Park ook voor de buurt

Die samenhang met de rest van Steenbrugge telde ook voor ieder1. Projectmanager Schutte: ,,De flexwoningen moeten onderdeel zijn van de wijk, en niet die woningen die over vijftien jaar weg gaan.’’ Ook dat was een reden om voor een hogere kwaliteit te kiezen. Daarnaast konden bewoners een naam voor het project bedenken, waaruit Noaberpark is gekozen, en is ieder1 blij met de terrein-inrichting als park. ,,Die is ook voor de buurt.’’

De woningen zijn in de fabriek gebouwd door Flexlivings, een samenwerking tussen modulebouwer @Klein uit Zeewolde en de meer op het werk op de bouwplaats gerichte Pleijsier Bouw uit Genemuiden, en in achttien weken neergezet. De beide bedrijven werken al langer met prefab-modules voor tijdelijke gebouwen, maar de flexwoningen in Steenbrugge zijn de eerste waarvan het constructieve deel helemaal van Cross Laminated Timber (CLT) is gemaakt, met een biobased isolatie. Ook de rest van de woningen is grotendeels van hout, inclusief de extra brede galerijen, die met fraaie bankjes ook als ontmoetingsplek dienst doen. Elzard Slingeland van Flexlivings  aarzelt om de uiteindelijke levensduur van de woningen te voorspellen. ,,Maar over vijftien jaar kun je ze weer ergens anders neerzetten.’’

Herplaatsingsgarantie

De beperkte blik op de toekomst speelt ook het woonbedrijf parten, die woningen doorgaans over een veel langere periode afschrijft. ,,De rekensom is lastig als de woningen over vijftien jaar wegmoeten. Gelukkig geeft de overheid een herplaatsingsgarantie, waarbij je eerst in de eigen gemeente een nieuwe plek moet zoeken. Daarna is er een plekkenpool met locaties elders in het land. Als dat nog niet lukt, volgt er een financiële compensatie, waaraan ook de gemeente en ook wij hebben bijgedragen. Maar we leren ook veel van deze manier van bouwen, waarbij alles heel snel gaat’’, zei Schutte van woonbedrijf ieder1.

Snelheid, maar ook het beperken van de bouwprijs, speelt ook bij de 28 sociale-huur-woningen van ieder1 even verderop in Steenbrugge, waar aan de rand van de Wechelerweg buurtschap 3 verrijst. Projectontwikkelaar Van Wijnen bouwt er naast reguliere woningen ook woningen die uit een fabriek in Heerenveen met zeven vrachtwagens naar Steenbrugge komen en in een dag in elkaar worden gezet, waarna de afbouw nog zes weken duurt. Naast de woningen voor ieder1 zijn er ook woningen in de middeldure huur gebouwd voor BPD in Zwolle, en woningen in de sociale koop.

Logistiek voordeel

Volgens Michiel Schaafsma van Van Wijnen is fabrieksbouw de enige manier om de gewenste kostprijs van de huizen te halen, maar doen ze niet onder voor de woningen die het bedrijf op de traditionele manier bouwt. Schaafsma wijst ook op het logistieke voordeel. ,,Nu rijdt er elk uur een vrachtwagen de wijk in, met een chauffeur die hier elke dag komt en de weg kent. Je hebt geen heen en weer gerij van vrachtwagens op zoek naar de bouwplaats.’’

Bij de fabricage van de woningen brengt een robot steenstrips aan op een betonnen onderlaag. Door het gebruik van steenstrips met verschillende diktes, lukt het de fabrikant om reliëf aan te brengen in de gevels. Wel is er in de lengte een open naad zichtbaar tussen de begane grond en de verdieping, een gevolg van het op elkaar stapelen van geveldelen.

Zinken dakgoten en regenpijpen

Op aandringen van de gemeente kreeg de uitlaat van de warmte-terugwinnings-installatie (WTI) op de voorgevel dezelfde kleur als de steenstrips en kwamen er zinken dakgoten en regenpijpen, al is een andere luchtklep in de gevel weer van blank metaal en de regenpijp op de berging van kunststof. Fraai is wel weer de plek van de warmtepomp: niet zichtbaar op het dak of voor een van de gevels, maar weggestopt in de berging.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *