Agenda

We want more

expositie 18/04/2014 – 22/06/2014

De Nederlandse poppodia zijn in de loop der jaren steeds sterker geprofessionaliseerd en zijn daarmee volwaardige ‘spelers’ geworden in de culturele sector. Zo staat ook het Deventer poppodium Het Burgerweeshuis aan de vooravond van ‘een visie voor de toekomst’.

 

Het Deventer poppodium huisvest verschillende zalen, een eetcafé en biedt ruimte aan concerten, dansfeesten en het Productiehuis Oost-Nederland. Het gebouw in het centrum van de stad kampt al jaren met een ruimtegebrek en een goede concertzaal die past bij de verworven, landelijke statuur. De entree, de akoestiek en de hoogte van de zalen zijn pijnpunten die vragen om verbetering. Kortom de noodzaak tot revitalisering van het bestaande Burgerweeshuis is groot, op dehuidige locatie of mogelijk zelfs op andere locaties in de stad. Om die ontwikkeling een boost te geven, wil Architectuurcentrum Rondeel de discussie op gang brengen over de toekomst van het poppodium.

 

 

Een belangrijk onderdeel van het project is het onderzoek met studenten van de kunstacademie ArtEZ te Zwolle. De opgave voor de studenten bestond uit het ontwikkelen van een visie op de toekomstige beleving van het poppodium in het algemeen. Geïnspireerd door Het Burgerweeshuis ontwikkelden de studenten ruimtelijke concepten die wellicht bruikbaar zijn voor een poppodium in Deventer. Het werk van de studenten is onderdeel van de expositie ‘WE WANT MORE’ en zal te zien zijn van 18 april t/m 22 juni 2014 in Architectuurcentrum Rondeel.

 

 

EXPOSITIE: 18 APRIL T/M 22 JUNI 2014

Naast het werk van de studenten wordt in de expositie ook aandacht besteed aan de ontwikkelingen van het afgelopen decennium waarin in Nederland een aantal bijzondere poptempels gerealiseerd zijn. Om er enkelen te noemen: Doornroosje in Nijmegen, 013 in Tilburg, ZiggoDome in Amsterdam en Metropool in Hengelo, het Patronaat in Haarlem, Uitbreiding Melkweg in Amsterdam. Dit deel van de expositie is een gehuurde tentoonstelling van Architectuurcentrum Nijmegen (ACN). Door middel van een interview ‘aan tafel’ gaan architecten, de studenten en het publiek met elkaar in gesprek.

Aan tafel: de studenten als ervaringsdeskundigen, de huidige doelgroep van het poppodium en tegelijkertijd de ontwerpers van de toekomst.

Aan tafel:

  • Patrick Koschuch (van Dongen – Koschuch Architects and Planners) poppodium te Venlo,
  • Chris de Weijer (DP6 architectuurstudio) poppodium te Leeuwarden,
  • Stan Aarts (Stan Aarts architecten) poppodium Roosendaal.

 

Deze keer geen presentaties van gemaakte plannen, maar een kritisch interview waaruit denkwijzen van studenten en architecten voor een toekomstig poppodium aan de orde komen. Een dynamische avond (volgens formule ‘De Wereld Draait Door) met als moderator Guido de Vries (directeur poppodium Gigant Apeldoorn) begeleid door DJ Thomas van Mill. Doel van de avond is, naast een terugblik op de ontwikkelingen van het poppodium van de afgelopen decennia, een beeld te schetsen over de mogelijke toekomst ervan, de toekomst voor het Deventer poppodium, Het Burgerweeshuis. Mano Scherpbier, directeur Het Burgerweeshuis, zal afsluiten met een kritische reflectie.

 

Mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Deventer i.s.m. Het Burgerweeshuis en ArtEZ

 

 

Gerelateerd nieuws

 

Opening expositie We Want More

 

VERSLAG OPENING WE WANT MORE

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *