Agenda

Wist je dat je het IJsselwater kunt gebruiken voor een beter klimaat?

 

LEZINGENAVOND | 13-12 |  20.00 UUR

Landschapsecoloog Albert Corporaal schetst tijdens een lezingenavond op 13 december in Architectuurcentrum Rondeel de ontwikkeling van het watersysteem in en rond Deventer vanuit historisch perspectief en gaat in op de uitdagingen om dit systeem te beheersen bij klimaatverandering. Consultant Machiel Karels vertelt aansluitend welke kansen hij ziet om het watersysteem te benutten voor een beter klimaat. De lezingenavond begint om 20.00 uur aan de Assenstraat 14 in Deventer.

Landschapsecoloog Albert Corporaal weet alles over het ontstaan van de IJssel, de overstromingen, het aanleggen van dijken en de gevolgen ervan voor het landschap. Met deze kennis als achtergrond werpt hij in zijn lezing een blik in de toekomst: Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor het watersysteem? Wat zijn andere actuele uitdagingen? En welke ecologische ingrepen zijn noodzakelijk?

 

25% energiezuiniger met IJsselwater

Machiel Karels was tijdens de bouw van het nieuwe stadhuis projectleider duurzaamheid. Hij vertelt over moderne toepassingen van IJsselwater in het Stadhuiskwartier. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel maakt het stadhuis ruim 25% energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen. In zijn lezing gaat Karels nog een stap verder en beantwoordt de vraag hoe je het IJsselwater kunt gebruiken in de energietransitie naar een gasloze samenleving. Ook geeft hij een korte impressie van de potentie voor vernieuwende projecten in Deventer.

 

Lezingenavond 13 december 2018 

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer

Toegang: gratis

Over de sprekers

Albert Corporaal was als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Universiteiten van Nijmegen en Wageningen. Hij heeft grote kennis van riviersystemen in Nederland waarover hij regelmatig publiceert. Momenteel schrijft hij met een medeauteur aan de Historische Atlas van de IJssel. 

Machiel Karels is werkzaam als consultant duurzame gebiedsontwikkeling en duurzaam vastgoed. Sinds 2016 is hij mede-eigenaar van Buro Loo in Apeldoorn. Daarnaast is hij meerdere malen genomineerd voor de ABN AMRO Duurzame 50 en won hij zowel de publieks- als de juryprijs als lid van het Excellent Expert Team van Platform 31.

 

Wist je dat?

De lezingenavond vindt plaats in het kader van de expositie ‘Wist je dat? Verrassende verhalen’, die t/m zondag 27 januari te zien is in de Stadsetalage aan het Grote Kerkhof in Deventer. Deze expositie gaat over 1250 jaar Deventer stadsontwikkeling in verrassende verhalen.

De expositie ‘Wist je dat? Deventer verhalen’ en bijbehorende lezingenreeks is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve industrie en Deventer 1250 jaar (VVV Deventer).

 

Foto IJssel: Frans Kanters

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *