AgendaArchief agendalezing

08-12 | Erfgoedlezing Maranathakerk

Op donderdag 8 december a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel en Stichting BuM een lezing over de Maranathakerk in Deventer. Kunst- en architectuurhistoricus Huib Akihary komt vertellen over de architectuur van de kerk. Landschapsarchitect Ingrid Nij Bijvank-van Herel zal uitweiden over de herinrichting van de kerktuin.

De Maranathakerk dateert uit 1992 en is een van de meesterwerken van architect Aldo van Eyck. De kerk vervult sindsdien een belangrijke functie in de geloofsbeleving van de Molukkers. De kerk is gesitueerd in het midden van de Oranjebuurt maar onzichtbaar vanaf de doorgaande wegen. Het is daarmee voor velen nog steeds een onbekende architectuurparel van de stad.

Molukse gemeenschap

De Molukse gemeenschap heeft in 1961, toen zij in Deventer werd gehuisvest, haar eigen cultuur en rituelen meegenomen. Het kerkontwerp van Aldo van Eyck is een knappe vertolking daarvan. Zijn opdracht was om niet alleen de kerk te ontwerpen maar ook ervoor te zorgen dat de aanliggende buitenruimte onlosmakelijk met de kerk verbonden zou zijn. De Maranathakerk is een van de jongste monumenten in Nederland en trekt zelfs buitenlandse bezoekers. Stichting ‘Samen voor de Maranatha’ (Bersama untuk Maranatha) neemt de verantwoordelijkheid voor het herstel van de kerk op zich.

Gastsprekers

Huib Akihary is gespecialiseerd in erfgoed en koloniale architectuur in Indonesië. Ook is hij conservator bij het Moluks Historisch Museum in Den Haag. Akihary heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan. Als co-auteur schreef hij bijvoorbeeld mee aan het boek “Gisteren is nodig om morgen te begrijpen” dat gaat over zestig jaar Molukse gemeenschap in Deventer.

Ingrid Nij Bijvank – van Herel is afgestudeerd als tuin- en landschapsarchitect aan de Landbouw Universiteit Wageningen en werkt als ervenconsulent en adviseur voor de ruimtelijke kwaliteit bij Het Oversticht. Zij is bij de Maranathakerk betrokken als ontwerpster voor de buitenruimte, waarbij ook de buurtbewoners een rol zullen spelen.

Informatie en aanmelden

U bent donderdag 8 december a.s. van harte welkom bij de Maranathakerk aan het Maranathaplein 1 in Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en wordt ingeleid door Frans Latupeirissa, voorzitter Stichting BuM, Samen voor de Maranatha. De lezing duurt ongeveer 60 minuten. Inloop met koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.Vooraf reserveren via www.deventerverhaal.nl/reserveren is verplicht. Er zijn max. 190 plaatsen beschikbaar.

Lezingenreeks

De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

NIEUWSBRIEF RONDEEL

Op de hoogte blijven? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *