Archief agendaexpo

Expositie ‘GEBOUWDE TROTS’

De expositie ‘GEBOUWDE TROTS’ is een expositie met projecten in Deventer waarop de architecten, de bouwers en de opdrachtgevers aangeven ‘TROTS’ te zijn. Deze expositie laat zien dat er meer dan genoeg kwaliteit wordt gebouwd waar Deventer TROTS op kan en mag zijn. De expositie was te bezichtigen tijdens de Maand van de Architectuur. Groepen kunnen op afspraak de expositie nog bezichtigen. Neem hierover contact op via info@rondeeldeventer.nl

In Deventer staan duizenden gebouwen: woningen, scholen, bedrijven, maatschappelijke voorzieningen. In het voorbijgaan zie je daarvan meestal alleen maar de buitenkant, en die vind je ‘mooi’ of ‘lelijk’ of ‘boeit me niet’. Wat er binnen gebeurt, is vaak niet zichtbaar, evenals de redenen waarom het gebouw er zo uitziet. Er worden tijdens het ontwikkelproces voortdurend keuzes gemaakt die het bouwwerk zijn uiteindelijke gezicht geven. Maar welke daarvan zijn beeldbepalend?

Op welk gebouw ben je het meest trots?

Architectuurcentrum Rondeel is benieuwd hoe partijen uit de ‘bouwkolom’ – ontwerp- en bouwbedrijven, opdrachtgevers – hun prestaties zelf beoordelen. We vroegen hen op welk gebouw in de gemeente Deventer ze achteraf het meest trots zijn. Ook wilden we graag weten waarop ze dan precies trots zijn, zodat we beter begrijpen welke afwegingen zijn gemaakt om tot het gewenste resultaat te komen. We gunnen de passant en de bezoeker een kijkje in de keuken tijdens deze tentoonstelling bij Architectuurcentrum Rondeel. Als je begrijpt waarom het project precies dit gezicht heeft gekregen, wordt het ook een beetje van jou.

Op onze vraag kwamen vijftien reacties binnen over Deventer projecten:

  • Acht architectenbureaus: Maas/Kristinsson-Architecten, Architecten_Lab, Sacon, Jim Peters, Peter Ghijsen, Neutelings Riedijk Architects, I’M-Architecten, Groen+Schild, Buro Duck.
  • De overige zeven kwamen van Le Clercq Projectontwikkeling, JVZ Ingenieurs, filmtheater MIMIK, Woonbedrijf ieder1, Stichting Eigen Bouw en voetbalclub Go Ahead Eagles.

Trots op …

De indieners van de vijftien projecten zijn trots op heel veel verschillende prestaties. Verreweg het meest genoemd wordt de geslaagde ‘inpassing in de omgeving’. Ook op de weloverwogen architectuur zijn veel indieners trots. Er is hoe dan ook veel zorg besteed aan materiaalgebruik, maatvoering, ruimtelijke beleving en ‘uitstraling’. Voor zover mogelijk op een paneel van 2 m2 worden de gemaakte keuzes toegelicht.

Deze expositie laat zien dat er meer dan genoeg kwaliteit wordt gebouwd waar Deventer trots op kan zijn.

Openingstijden expositie GEBOUWDE TROTS

De expositie was in de maand oktober 2022 te bezichtigen. Groepen bieden we de gelegenheid tot eind december 2022 om deze expositie nog te bezichtigen. Interesse? Stuur dan een mail naar info@rondeeldeventer.nl

De expositie GEBOUWDE TROTS was een programmaonderdeel van de Deventer ‘Maand van de architectuur’.

Dit project is geïnspireerd op de expositie ‘Gebouwde Trots’ van het ABC, het architectuurcentrum van Haarlem. Speciale dank aan Jim Peters, Dick Bouwmeester en Roel van Veldhuizen voor het mogelijk maken van deze expositie.

Een aantal gebouwen….

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *