30-09-2022 | Opening expositie ‘GEBOUWDE TROTS’

Vrijdag 30 september (20.00 uur) opent Architectuurcentrum Rondeel de ‘Maand van de architectuur’ met de expositie ‘GEBOUWDE TROTS’, een expositie met projecten in Deventer waarop de architecten, de bouwers en de opdrachtgevers aangeven ‘TROTS’ te zijn. Deze expositie laat zien dat er meer dan genoeg kwaliteit wordt gebouwd waar Deventer TROTS op kan en mag zijn. De Maand van de architectuur en de expositie wordt geopend door wethouder Rob de Geest. Landschapsarchitect Andries van den Berg is moderator deze avond.

In Deventer staan duizenden gebouwen: woningen, scholen, bedrijven, maatschappelijke voorzieningen. In het voorbijgaan zie je daarvan meestal alleen maar de buitenkant, en die vind je ‘mooi’ of ‘lelijk’ of ‘boeit me niet’. Wat er binnen gebeurt, is vaak niet zichtbaar, evenals de redenen waarom het gebouw er zo uitziet. Er worden tijdens het ontwikkelproces voortdurend keuzes gemaakt die het bouwwerk zijn uiteindelijke gezicht geven. Maar welke daarvan zijn beeldbepalend?

Op welk gebouw ben je het meest trots?

Architectuurcentrum Rondeel is benieuwd hoe partijen uit de ‘bouwkolom’ – ontwerp- en bouwbedrijven, opdrachtgevers – hun prestaties zelf beoordelen. We vroegen hen op welk gebouw in de gemeente Deventer ze achteraf het meest trots zijn. Ook wilden we graag weten waarop ze dan precies trots zijn, zodat we beter begrijpen welke afwegingen zijn gemaakt om tot het gewenste resultaat te komen. We gunnen de passant en de bezoeker een kijkje in de keuken tijdens deze tentoonstelling bij Architectuurcentrum Rondeel. Als je begrijpt waarom het project precies dit gezicht heeft gekregen, wordt het ook een beetje van jou.

Op onze vraag kwamen vijftien reacties binnen over Deventer projecten:

 • Acht architectenbureaus: Maas/Kristinsson-Architecten, Architecten_Lab, Sacon, Jim Peters, Peter Ghijsen, Neutelings Riedijk Architects, I’M-Architecten, Groen+Schild, Buro Duck.
 • De overige zeven kwamen van Le Clercq Projectontwikkeling, JVZ Ingenieurs, filmtheater MIMIK, Woonbedrijf ieder1, Stichting Eigen Bouw en voetbalclub Go Ahead Eagles.

Trots op …

De indieners van de vijftien projecten zijn trots op heel veel verschillende prestaties. Verreweg het meest genoemd wordt de geslaagde ‘inpassing in de omgeving’. Ook op de weloverwogen architectuur zijn veel indieners trots. Er is hoe dan ook veel zorg besteed aan materiaalgebruik, maatvoering, ruimtelijke beleving en ‘uitstraling’. Voor zover mogelijk op een paneel van 2 m2 worden de gemaakte keuzes toegelicht.

Deze expositie laat zien dat er meer dan genoeg kwaliteit wordt gebouwd waar Deventer trots op kan zijn.

Programma opening expositie ‘GEBOUWDE TROTS’ – 30 september

Kom naar de opening van de expositie GEBOUWDE TROTS op vrijdag 30 september in de Hereeniging.

Locatie: De Hereeniging aan de Grote Poot 2 in Deventer en aansluitend bij Architectuurcentrum Rondeel aan de Assenstraat 14.

Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

20.00 uur: opening Jantine Sijbring, directeur Architectuurcentrum Rondeel

20.10 uur Presentatie landschapsarchitect Andries van den Berg
Interviews/vragen/gesprekken met de architecten, opdrachtgevers, gebruikers, ontwikkelaars die een project hebben ingebracht waar ze het meest TROTS op zijn:

21.15 uur Openingsspeech door wethouder Rob de Geest

21.30 uur Openingshandeling van de expositie in Architectuurcentrum Rondeel

21.40 uur Gezellig samenzijn

Aanmelden voor de openingsavond

  Aanmelden opening expositie GEBOUWDE TROTS:

  Maximaal aantal deelnemers: 100 personen*
  * Deelname in volgorde van aanmelding

  Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

  Openingstijden expositie GEBOUWDE TROTS

  De expositie is in ieder geval te zien in de maand oktober 2022 op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur in ons pand aan de Assenstraat 14 in Deventer. Buiten deze openingsdagen kunt u een afspraak maken. Stuur dan een mail naar info@rondeeldeventer.nl

  De expositie GEBOUWDE TROTS is een programmaonderdeel van de Deventer ‘Maand van de architectuur’.

  Dit project is geïnspireerd op de expositie ‘Gebouwde Trots’ van het ABC, het architectuurcentrum van Haarlem. Speciale dank aan Jim Peters, Dick Bouwmeester en Roel van Veldhuizen voor het mogelijk maken van deze expositie.

  Een aantal gebouwen….

  Publiciteit is welkom! Deel dit via:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.