AgendaArchief agenda

19-05 | Lezing over restauratie doopsgezinde kerk Penninckshuis Deventer | VOLGEBOEKT

Op donderdag 19 mei a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel en NV Bergkwartier een lezing over de restauratie van de doopsgezinde kerk Penninckshuis in Deventer. Restaurator Hannie de Keijzer en Janleo van de Laar komen vertellen over het kleurrijke gebouw en de restauratiewerkzaamheden.

Gevel Penninckshuis Deventer – Bron: Geefdekerkkleur.nl

Verscholen kerkgebouw

Het kerkgebouw op de Brink, verscholen achter de lokale VVV-winkel, is flink onder handen genomen door restaurator Hannie de Keijzer. Katherine Kolff, (kleur)onderzoeker van historische monumenten, heeft uitgebreid onderzoek verricht. Met scalpels verwijderde zij op verschillende plekken de witte verflaag die in de jaren zestig werd aangebracht. Uit onderzoek is gebleken dat de originele verscheidenheid aan kleuren uit 1891, die onder de verf goed bewaard is gebleven, een passend geheel vormt met het interieur, de glas-in-loodramen, het beeldhouwwerk en het orgel. Vermoedelijk heeft de beroemde Deventer schildersfamilie Bokhorst destijds de schilderingen in het interieur ontworpen en uitgevoerd. NV Bergkwartier, eigenaar van het Penninckshuis, is opdrachtgever voor het project. Een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het onderzoek mogelijk gemaakt.

De historie van het Pennickshuis

Het Penninckshuis, een woning met poortgebouw en pronkgevel, werd in 1583 gebouwd in opdracht van de rijke linnenkoopman Herman Penninck. Nadat het pand in 1686 in bezit kwam van de rooms-katholieke familie Van Hövell werd er een schuilkerk in gevestigd. In de negentiende eeuw was het weer een woonhuis, maar het raakte in verval. De plaatselijke doopsgezinde gemeente kocht het gebouw, liet het restaureren en vestigde er haar kerkzaal. De rechthoekige zaalkerk in neorenaissancestijl is nu in gebruik bij een open vrijzinnig-christelijke geloofsgemeenschap die is ontstaan uit de samenwerking tussen doopsgezinden en remonstranten. Banken, psalmbordjes, kroonluchters en de preekstoel in de kerkzaal zijn nog origineel.

Lezing 19 mei 2022 | aanvang 15.30 uur (inloop vanaf 15.15 uur)

U bent donderdagmiddag 19 mei a.s. van harte welkom in het Penninckshuis, Brink 89 te Deventer. De lezing begint om 15.30 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Inloop vanaf 15.15 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht. (zie hieronder) Er zijn max. 40 plaatsen.

Locatie:

Het Penninckshuis Deventer, Brink 89, 7411 BX Deventer

Geefdekerkkleur.nl

NV Bergkwartier, eigenaar van het Penninckshuis, is opdrachtgever voor het project. De werkzaamheden zijn ook te volgen op Instagram en via de website geefdekerkkleur.nl. Er zijn nu financiën beschikbaar om de muren rondom twee ramen te reconstrueren, aldus directeur Barend Jan Schrieken van NV Bergkwartier. “Het is natuurlijk een droom om ooit de hele kerk in oude glorie te herstellen. Daar is alleen heel veel geld voor nodig.” Via de site kan men deeltjes van het werk adopteren. Voor vijf euro wordt een vlak van vijf bij vijf centimeter gereconstrueerd, voor vijfentwintig euro kan een ingewikkelder sjabloon van vijf bij tien centimeter worden aangebracht.

LEZINGENREEKS DEVENTER ERFGOED

De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *