Archief agenda

22-05 | Het Vijfde Goede Gesprek | Dorps Verdichten 

Woningbouwontwikkeling in de Deventer’ dorpen en het buitengebied staat centraal in dit vijfde Goede Gesprek op 22 mei a.s. in Schalkhaar. Kunnen de Deventer dorpen een (extra) bijdrage leveren aan de woningbouwopgave? En welke ruimtelijke mogelijkheden zijn er in het buitengebied? Drie deskundige sprekers nemen u mee in hun ervaringen. De avond en het gesprek worden geleid door Andries van den Berg.

DATUM/TIJD: 22 mei aanstaande, start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
LOCATIE: Zalencentrum De Lindeboom, Lindeboomsweg 1, 7433 BH Schalkhaar.

Veranderingen merkbaar

Het toevoegen van nieuwe woningen in dorpen heeft impact. Vrijwel iedere ontwikkeling is van invloed op een dorps karakter. Veranderingen worden merkbaar in de bereikbaarheid, sociale verhoudingen en beleving.  In de dorpen van Deventer staat dit thema al op de agenda. Uniek is dat de dorpen Bathmen en Lettele een gebiedsperspectief hebben voor nieuwe bouwlocaties. In andere dorpen vinden ook volop gesprekken plaats. Daar komt bij dat de stad Deventer op zoek is naar uitbreidingslocaties voor ongeveer 4.000 woningen. In het vijfde Goede Gesprek van Architectuurcentrum Rondeel staan de dorpen en het buitengebied centraal.  

Leren van het buitengebied 

Waar moet je op letten als je nieuwe woningen gaan bouwen in of aansluitend aan een dorp? Hoe betrek je landbouw, landschap en natuur hier voldoende bij? Ook ruimtelijke inpassing is een belangrijk thema: is concentratie aansluitend aan de kern altijd wenselijk bij uitbreiding? Of zijn er andere mogelijkheden, zoals transformatie van vrijkomende agrarische bebouwing of constructies als erfdelen en knooperven? En dit samengenomen: welke bijdrage kunnen de dorpen leveren in de Deventer woonopgave van 4.000 extra woningen? Of is het bouwen van een heel nieuw dorp in het buitengebied een oplossing voor deze grote bouwopgave? Wat is dan de maat en schaal van zo’n nieuw dorp? 

Programma

Bovenstaande vragen staan centraal in het programma voor het Vijfde Goede Gesprek.  Drie experts leiden de avond in: 

 1. Dorps Verdichten: een inleiding van Karlijn de Jong, architect van Studioninedots uit Amsterdam naar aanleiding van haar studie voor de provincie Utrecht.  
 1. Leren van de ervaringen van Bathmen en Lettele: Annemiek Wiggers, stedenbouwkundige bij Ruimtevolk, spreekt over het maken van een gebiedsperspectief voor nieuwbouwlocaties in Bathmen en Lettele. 
 1. Gedachtenexperiment: Een heel nieuw dorp voor Deventer: door Luc Bos, stedenbouwkundige naar aanleiding van zijn bevindingen met het ontwerp van Steenbrugge. 

Daarna is het de beurt aan het publiek. Welke mogelijkheden ziet u in de dorpen en in het buitengebied voor het bouwen van extra woningen? De discussie vindt plaats onder leiding van Andries van den Berg. 

Aanmelden voor het Vijfde Goede Gesprek op 22-05-2023

  Aanmeldformulier voor het Vijfde Goede Gesprek | Dorps Verdichten

  E-mailadres *

  Telefoonnummer *

  Aantal personen *

  * Verplicht veld
  ** Deelname in volgorde van aanmelding

  Over de Goede Gesprekken

  Architectuurcentrum Rondeel in Deventer is bezig met een aantal Goede Gesprekken over de verstedelijkingsopgave van deze gemeente (11.000 woningen extra in 2035). Dit organiseren we om de gemeente en de gemeenschap te ondersteunen bij het maken van de goede keuzes, die leiden tot verbetering van de ruimtelijke kwaliteit (onze missie)

  Publiciteit is welkom! Deel dit via:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *