AgendaArchief agendarondeel cinema

27-10 | Cinema Rondeel | Under Tomorrow’s Sky | Winy Maas

In het programma van de Maand van de Architectuur hoort natuurlijk ook een Cinema Rondeel. Op 27 oktober a.s. (20.00 uur) vertoont Architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met MIMIK de film Under Tomorrow’s Sky. Een film waarin Winy Maas, medeoprichter van het wereldwijd opererende architectenbureau MVRDV, een pleidooi houdt voor hoogbouw op een menselijke maat.

De inleiding wordt verzorgd door Martijn Huting die naast docent cityplanning op Saxion Hogescholen beeldend kunstenaar is. Ook heeft hij als architect gewerkt bij verschillende bureaus. Door zijn veelzijdigheid kan hij de toekomstige ruimtelijke opgaven van verschillende kanten belichten en de creatieve geest van Winy Maas vertalen naar Deventer maatstaven.

De komende decennia groeit de wereldbevolking met miljarden, en het merendeel van die nieuwe aardbewoners zal wonen in steden. Om het toekomstige urbane leven aangenaam en gezond te houden, zal er anders gebouwd moeten worden. Dat vindt Winy Maas. In plaats van uniforme woontorens pleit hij voor “hoogbouw op een menselijke maat”, gestapelde bouwvolumes met open ruimte en groen ertussen, die aanvoelen als een verticaal dorp.

Documentairemaker Jan Louter volgde de architect gedurende een jaar. MVRDV werkt aan honderd projecten tegelijk, waaronder het met spiegelglas beklede Depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en een nieuw centraal station voor Taipei. We zien Maas als meewerkend voorman tussen zijn 280 medewerkers, als docent in Delft, als pendelaar tussen continenten en als aanjager van innovatief onderzoek. Hij is soms gefrustreerd, zelden kwaad of moe, en hij verliest nooit zijn geloof in de toekomst die hij mede vormgeeft.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *