AlgemeenfeaturedNieuwsverslag

Architectuur en Filmfestival 2023 was een succes

AFFR, het jaarlijkse Architectuur en Filmfestival in Rotterdam, is een vaste waarde geworden voor iedereen die zich interesseert voor film en architectuur, stad en landschap. Dé gelegenheid om weer even bij te tanken met de nieuwste documentaires, films en debatten en elkaar te ontmoeten met een drankje op het terras. Een aantal mensen uit Deventer waren er dit jaar bij.

Dit jaar was het thema Contested Spaces, maar er was voor iedereen wat wils, van brutalisme tot fijnzinnige portretten van architecten. Met een kleine delegatie van Rondeel vertrokken we op een zonnige dag naar Rotterdam, op weg naar de alweer vijftiende editie van het AFFR. Het begon al goed, met een eerste ontmoeting op het stationsplein met het veel besproken bronzen beeld van een jonge vrouw van Thomas J Price. Dat was de start van een mooiebeeldenroute langs het terras van de Westersingel. En vervolgens verder via de nieuwe Binnenweg (beeld Jules Deelder), het Nieuwe Instituut (het NAI van Jo Coenen) en het Depot (MVRDV) langs het mooi aangelegde museumpark naar Little C aan de Coolhaven.

Via de Erasmusbrug, met fraai zicht op de ‘Rotterdam’ van Rem Koolhaas kwamen we aan op de Festivallocatie LantarenVenster. Een gebouw van Alvaro Siza, over wie ook een film op het programma stond. Het leuke van dit festival is dat bij veel films ook de maker en de architect aanwezig zijn voor een nagesprek, zoals Rem Koolhaas die met een ‘a house in Austria’ een keer wat kleins wilde bouwen!

Een grote verrassing was onze slaapplek: het oude marine- en voormalige loodsschip ‘Castor’ direct aan Wilhelminapier gelegen, een echte aanrader. De tweede dag hebben we een aantal wat oudere (stadsvernieuwings)projecten bezocht bij de Blaak die er toch wel gedateerd uitzagen. Via de luchtsingel en het Schieblok als mooi voorbeeld van placemaking kwamen we weer aan bij LantarenVenster voor de tweede ronde films. En passant nog even het Nederlandse Fotomuseum in Las Palmas bezocht.

Het fantastische weer, het gevarieerde programma van architectuur, wandelingen en films en vooral ook het aangename gezelschap, maakten er een zeer geslaagde excursie van.

Volgend jaar weer!

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *