expo

Programma ‘Tropical Architecture’

 

FOCUS OP INDONESIË | 02-11 t/m 17/12 

Vanaf 1 november t/m 17 december 2017 vindt het Festival Focus op Indonesië in Deventer plaats. Architectuurcentrum Rondeel neemt ook deel aan dit bijzondere festival met een aantal activiteiten, waaronder een expositie, een architectuurexcursie en een lezingavond. 

 

EXPOSITIE | 02-11 t/m 17-12 | TROPICAL ARCHITECTURE 

 

Van KNIL-militair tot meesterarchitect. De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker

 

De broers Charles en Richard Schoemaker ontwikkelden zich tot vooraanstaande meesterarchitecten in het koloniaal of Nederlands-Indische bouwen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zij bouwden onder andere kerken, banken, villa’s, een moskee, Grand Hotel Preanger en sociëteit Concordia. Het magnum opus is de villa ‘Isola’ voor de puissant rijke persmagnaat Berretty.

De expositie gaat over de tientallen gebouwen van de architecten die het stedelijk landschap van onder andere Bandung en Semarang in Indonesië bepalen. Hoewel over het œuvre van de broers Schoemaker nog veel onbekend is, is de tot nu toe heersende veronderstelling dat hij een conservatieve en westers georiënteerde architect was in elk geval niet juist. Dit constateerde Jan van Dullemen in 2008 in zijn proefschrift over het leven en werk van Wolff Schoemaker.

Historicus en Schoemaker-expert dr. Jan van Dullemen, opent de expositie persoonlijk met een lezing over deze bijzondere architectuur.

 

EXCURSIE | 5-11 | Architectuur rondom Deventer

 

Zondagmiddag 5 november vindt er een architectuurexcursie plaats in en rond Deventer waar enkele gebouwen centraal staan die een speciale band hebben met Indonesië. Deze middag wordt in samenwerking met Joep Walter van Buitenzorg Reizen georganiseerd in het kader van het festival Focus op Indonesië in Deventer van 1-11 t/m 17-12. Op eigen gelegenheid kunt u van locatie naar locatie gaan waar op verschillende tijdstippen lezingen plaatsvinden.

LEES MEER EN AANMELDEN

 

LEZINGAVOND | 23-11 | Hedendaagse architectuur in Indonesië

 

Inleiding hedendaagse architectuur in Indonesië

 

Professor Hari Bambang Wibisono van de Universiteit Jogjakarta verzorgt op 23 november a.s. een inleiding over hedendaagse architectuur in Indonesië.

Programma volgt!

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer

Aanvang: 20.00 uur

 

FOCUS OP INDONESIË

De architectuuractiviteiten tijdens Focus op Indonesië is mede mogelijk gemaakt door: Joep Walter.

Focus op Indonesië kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving.

 

DOWNLOAD VOLLEDIG PROGRAMMA 

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *