excursie

Fietstocht langs gebouwen met een Indisch verleden

 

FOCUS OP INDONESIË | 05-11 | 14.00 – 18.30

Zondagmiddag 5 november vindt er een architectuurexcursie plaats in en rond Deventer waar enkele gebouwen centraal staan die een speciale band hebben met Indonesië. Deze middag wordt in samenwerking met Joep Walter van Buitenzorg Reizen georganiseerd in het kader van het festival Focus op Indonesië in Deventer van 1-11 t/m 17-12. Op eigen gelegenheid kunt u van locatie naar locatie gaan waar op verschillende tijdstippen lezingen plaatsvinden.

  

1. De voormalige tropische landbouwschool in Deventer

De school is gesticht in 1912, naar aanleiding van de tropische landbouwtentoonstelling die kort ervoor in Deventer gehouden is. Hele generaties planters zijn op de school opgeleid voor een loopbaan in Nederlands-Indië.

Voor de verzameling landbouwwerktuigen, die aanvankelijk op de zolder van de school bewaard werd, is later het Indisch landbouwmuseum gesticht, op de schuin tegenover gelegen hoek aan de Brinkgeverweg, terwijl er voor de suikeropleiding zelfs een apart gebouw kwam, achter de museumzaal, aan de Veenweg.

Geen van de gebouwen heeft de oorspronkelijke functie behouden.

In de school: tweemaal een lezing over de geschiedenis van de school door bouwhistoricus Wijnand Bloemink

  • 14.00 – 14.30 uur
  • 15.00 – 15.30 uur

U bent te gast bij de beeldhouwer Jilles Waagmeester

Locatie: Brinkgreverweg 69, Deventer

 

2. Huis Nieuw Rande (Hotel Gaia) in Diepenveen

Duymaer van Twist is geboren in Deventer en was van 1851 tot 1856 gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hij bekleedde die functie in een hoogst controversiële periode, waarin het cultuurstelsel in de kolonie grote sommen gelds voor de Nederlandse schatkist opleverde. Hij liet tijdens zijn Indische verblijf het landhuis Nieuw Rande bouwen, waar hij na terugkeer in Nederland ging wonen en waar hij in 1887 overleed

In Nieuw Rande is er tweemaal een lezing over de geschiedenis van Duymaer van Twist door historicus Clemens Hogenstijn.

– 14.00 – 14.30 uur

– 15.00 – 15.30 uur

U bent te gast in de tuinzaal van Huis Nieuw Rande.

Locatie: Schapenzandweg 3, 7431 PZ Diepenveen

 

3. De Maranathakerk in de Molukse wijk in Deventer

De Molukkers zijn in een periode van zo’n 15 jaar tussen begin jaren ’50 en midden jaren ’70 naar Nederland gekomen. In Deventer werden ze ondergebracht in een eigen wijk, en ze kregen er hun eigen kerk, ontworpen door de bekende architect Aldo van Eyck. De kerk is een in Deventer onbekend juweeltje

In de kerk 2 inleidingen over de architectuur en de betekenis  door de architect Maarten de Vletter  (opleiding van Aldo van Eyck) en Frans Latuperissa (voorzitter van Bersama Untuk Maranatha).

-16.00 – 16.30 uur

Locatie: Maranathaplein 1, Deventer

 

Afsluiting in Masohi

Na afloop van de bijeenkomst in de kerk begeven wij ons naar het vlakbij gelegen Masohi, het Molukse-wijkcentrum aan de Kon. Julianastraat 89 in Deventer. U krijgt er kort een overzicht van het ontstaan van de Molukse wijk in Deventer en een inleiding door de Deventer fotograaf Pieter Leeflang over de fototentoonstelling in het gebouw Masohi. Tijd voor een hapje en een drankje, en als afsluiting om 18.15 een optreden door Molukse jongeren.

– 16.45 – 17.00 aankomst in Masohi, Kon. Julianastraat 89, Deventer

– 17.00 – 17.20 achtergronden van Masohi en een fototentoonstelling rond het thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden, waar de Indische geschiedenis aan bod komt

– 18.15 – 18.30 muzikale afsluiting.

 

De architectuuractiviteiten tijdens Focus op Indonesië is mede mogelijk gemaakt door: Joep Walter.

Focus op Indonesië kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving.

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *