expo

Bouwmeesters van Deventer

EXPOSITIE: 05/09/2013 tot 01/12/2013

BOUWMEESTERS VAN DEVENTER: KNUTTEL EN VAN HARTE

De architecten M. van Harte en W.P.C. Knuttel hebben in de eerste helft van de vorige eeuw opmerkelijk veel gebouwen in Deventer ontworpen. Wie hun oeuvre overziet kan niet anders dan geïmponeerd zijn. Alleen al door de enorme hoeveelheid gerealiseerde gebouwen zijn zij belangrijke beeldbepalers in de stad.

 

Onlangs verscheen een biografie over architect Van Harte (1868-1954) en dit jaar zal ook een biografie over architect Knuttel (1886-1974) door Lamberthe de Jong het licht zien. Bovendien zal het honderdjarig bestaan van de Alexander Hegiusstraat – met een prachtige, door Van Harte ontworpen gevelwand – worden gevierd. Reden voor Architectuurcentrum Rondeel een expositie te wijden aan deze twee grote bouwmeesters van Deventer.

De expositie geeft inzicht in het werk van beide architecten. Het toont oorspronkelijke tekeningen en foto’s van net opgeleverde, door hen ontworpen projecten. Maar ook zullen foto’s van hun ontwerpen in de huidige, vaak getransformeerde staat getoond worden. De verwachting is dat veel Deventenaren verrast zullen zijn over de veelheid van algemeen bekend staande panden die door dit duo is ontworpen. Een feest van herkenning en verbazing.

Tijdens de openingsbijeenkomst op donderdag 5 september hebben de samenstellers van de expositie een inleiding gehouden. Historica Lamberthe de Jong vertelde over het leven en werk van W.P.C. Knuttel. Wim van der Gulden over dat van zijn opa, Maarten van Harte, daarbij aangevuld door architect Jim Peters. Dirk Baalman, architectuurhistoricus en directeur van Het Oversticht besprak de betekenis van beide architecten in een breder perspectief.

 

VERSLAGLEGGING OPENING 5 SEPTEMBER

1 Inleiding expositie door Roel van Veldhuizen

2 Historisch publiciste Lamberthe de Jong over Willem Knuttel

3 Kleinzoon Wim van der Gulden over zijn opa Maarten van Harte

4 Architect Jim Peters over detailleringen van de ontwerpen van Maarten van Harte

5 Erik Giesbers (SIED) en de opening door Andries Heidema

6 De architectonische context door Dirk Baalman

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *