rondeel cinema

Cinema Rondeel: ‘How much does your building weigh, mr. Foster?’

 

CINEMA RONDEEL | 18-09 | 20.30 UUR

De prachtige en inspirerende documentaire ‘How much does your building weigh, mr. Foster?’, over één van ’s werelds beroemdste architecten – de Brit Norman Foster – begint met een allesbepalende quote: “Alles inspireert me. Soms denk ik dingen te zien die anderen niet zien”. Architectuurcentrum Rondeel vertoont deze documentaire in samenwerking met filmhuis De Keizer op 18 september om 20.30 uur. De film wordt ingeleid door architect Richard Gouverneur.

Foster (in 1999 winnaar van de Pritzker Architectuurprijs) heeft talloze ‘landmarks’ op zijn naam staan. Enkele voorbeelden: de koepel van de Rijksdag in Berlijn, het Hearst-gebouw in New York, het Gherkin-gebouw in Londen (foto), het betoverende viaduct van Millau in Zuid-Frankrijk en het megaproject Masdar City in Abu Dhabi. Hoe meer zijn carrière vorm kreeg, hoe meer Foster zich interesseerde voor duurzaam bouwen. De excentrieke Amerikaanse uitvinder/architect Richard Buckminster Fuller zette hem op dit pad. Tijdens een rondleiding in het Sainsbury Centre vroeg Richard Buckminster Fuller: “But how much does your building weigh, Mr. Foster?” Een provocatie die Foster aan het denken zette over nieuw, innovatief gebruik van materialen.

Dinsdag 18 september 2018
Aanvang: 20.30 uur
Locatie: filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78, Deventer

TICKETS RESERVEREN OF BESTELLEN

Foster is voor deze documentaire meer dan twee jaar gevolgd. We zien hoe hij vanaf het begin van zijn carrière als gemeenteambtenaar in zijn geboorteplaats Manchester zijn dromen weet waar te maken. Foster neemt overal waar hij naartoe gaat verse potloden en luxe schetsblokken mee. Talloze collega’s en andere beroemdheden geven commentaar op het werk van Foster. Eén van zijn architecten legt de zienswijze van het bureau uit. Elk project is een reis. Foster gaat niet uit van een stilistisch startpunt, maar laat projecten zich gaandeweg zelf ontwikkelen.

Inleiding door architect Richard Gouverneur

Richard Gouverneur, architect uit Ursem, verzorgt de inleiding bij de documentaire. Terwijl de film sir Norman Foster portretteert op het hoogtepunt van zijn carrière, belicht Richard Gouverneur de meer onbekende tijd voorafgaand aan deze periode; waar Foster geboren is, zijn studietijd en de periode waarin hij Team 4 heeft opgericht samen met Richard Rogers en twee andere studiegenoten.
De carrière van Foster Associates heeft een vlucht genomen met het ontwerp van het Willis Building in Ipswich (GB) en het hoofdkantoor van HSBC in Hongkong. Deze iconische gebouwen betekenden de wereldwijde doorbraak van het jonge architectenbureau met inmiddels vestigingen in Londen, Abu Dhabi, Bangkok, Beijing, Buenos Aires, Dubai, Hong Kong, Madrid, New York, San Francisco, Shanghai en Singapore. Wat weinigen weten is dat Norman Foster niet alleen bekend is als ontwerper van gebouwen. Badkamers, boten, lampen, vazen en meubels voor bekenden Designmerken als Vitra maken zijn oeuvre compleet.

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *