Agenda

Opening expositie | WIST JE DAT? Verrassende verhalen

 

OPENING | 27-09 | 20.00 uur

Donderdagavond 27 september wordt de expositie ‘Wist je dat…’ feestelijk geopend door wethouder Jan Jaap Kolkman. Stadshistoricus Clemens Hogenstijn verzorgt een lezing over de verrassende geschiedenis van Deventer in 1250 jaar en er is een heuse ‘Wist je dat?’-quiz.

WIST JE DAT… er meerdere melkmeisjes van Deventer zijn verdronken bij hoog water tijdens de oversteek van de IJssel? En dat er meters diepe beerputten onder de grond zijn gevonden met menselijke uitwerpselen? Hoe dieper de put, hoe rijker de mensen, hoe meer stront?! En wist je dat er vroeger na een begrafenis vaak zo overvloedig gegeten en gedronken werd dat de uitdrukking ‘uitvaart-zuipvaart’ is ontstaan? Onze geliefde stad Deventer heeft nog veel meer verrassende verhalen te vertellen!

WIST JE DAT… het in 2018 precies 1250 jaar is geleden dat Deventer werd gesticht. En dat wordt dit jaar groots gevierd. In die 1250 jaar is er veel veranderd: de eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een florerende Hanzestad. Architectuurcentrum Rondeel viert het 1250-jarig bestaan met de expositie ‘Wist je dat?’ in de stadsetalage van het Deventer stadhuis.

 

Verrassende verhalen over Deventer

In de stadsetalage van het Deventer stadhuis kun je de opmerkelijke geschiedenis van Deventer ontwaren. Met vijf thema’s vertelt de expositie verrassende verhalen over de ontwikkeling van de stad en omgeving in 1250 jaar. Deze verhalen zijn uniek in Nederland en onlosmakelijk verbonden met Deventer. Je ontdekt de geschiedenis van het water; de stromen en drooglegging. En hoe mede hierdoor ruimte ontstond voor bebouwing en uitbreiding. Dit had ook grote invloed op de flora in deze omgeving. Planten en bloemen zijn hier geworteld en weer verdwenen. Ook kom je meer te weten over het gebruik en de verwerking van afval boven en onder de grond. En wist je dat… er in Deventer opmerkelijke rituelen en gebruiken waren rondom de dood?

 

Opening | 27 september | 20.00 uur

(inloop vanaf 19.30 uur)

Locatie: Stadsetalage, Grote Kerkhof 1 te Deventer

Kom kijken en luisteren naar de verrassende verhalen van Deventer!

 

Aanvullend programma

Naast de expositie organiseert Architectuurcentrum Rondeel op 14-10-2018, 1-11-2018, 13-12-2018 en op 24-1-2019 een aanvullend programma met lezingen en een wandeling.

 

Openingstijden

Vanaf vrijdag 28 september is de stadsetalage dagelijks toegankelijk voor publiek tot en met zondag 27 januari 2019. Openingstijden van de stadsetalage: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur, donderdag tot 20.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Beeldmateriaal expositie: schetsontwerp Elisabeth Sligman en Hendrik Lensink van Buro Duck, logo ontwerp Dick Bouwmeester van Metamorfose

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *