AlgemeenHome Transformatietrasformatie

Dag van de Architectuur: Praat mee over de toekomst van de IJsselvallei!

14 juni, 14.00- 16.00 uur (inloop 13.30 uur) bij Boer’n Buffel, IJsseldijk 35 in Diepenveen

Praat mee over de toekomst van de IJsselvallei!

Op de Dag van de Architectuur 2025, op 14 juni zet Architectuurcentrum Rondeel de schijnwerpers op de IJssel en de bouwopgave voor onze regio. We laten ons op deze dag niet beperken door het huidige beleid, wij kijken verder, niet 20 jaar vooruit, maar 100 jaar.  Is de visie op het bouwen wel te combineren met de lange termijnontwikkelingen rond de IJssel als gevolg van de klimaatverandering? Welke verstandige keuzes moeten we nu maken in het licht van de klimaatveranderingen, de energietransitie en duurzame keuzes voor de landbouw?

We organiseren dit evenement op een locatie in de uiterwaarden van de IJssel op het prachtige bedrijf Boer’n Buffel, IJsseldijk 35 Diepenveen.Het programma start op 14 juni om 14.00 uur en bestaat uit drie lezingen en een rondleiding over het bedrijf.

13.30 uur: Inloop

14.00 uur: “NL in 2120: naar een natuurlijker Nederland in 2120″door dr. ir. Michaël van Buuren, landschapsontwerper en senior onderzoeker landschapsarchitectuur bij Wageningen Environmental Research, onderdeel van Wageningen University & Research.

14.30 uur: “De route naar een natuurlijk Deventer in 2120” door Andries van den Berg, landschapsontwerper

14.45 uur: “What If Lab: out-of-the-box-denken in bouwprojecten”, door Sonja Draskovic, architect bij Cepezed uit Delft.

15.15 uur: Rondleiding over het bedrijf Boer’n Buffel

Het perspectief “NL in 2120: naar een natuurlijker Nederland in 2120” schetst een positief en hoopvol toekomstbeeld voor Nederland.  Natuurlijke processen (water, bodem, ondergrond, biodiversiteit) staan centraal en zijn bepalend voor gebruik en inrichting van de toekomstige landschappen van Nederland. NL in 2120 is inmiddels een begrip geworden in het denken over en werken aan de lange termijn ontwikkeling van ons land. In 2024 vormde beloning met de Grote Maaskantprijs, één van de belangrijkste architectuuronderscheidingen van Nederland, daarvan een bewijs. Namens de groep van bijna twintig Wageningse onderzoekers en ontwerpers zal Michaël van Buuren het perspectief presenteren. Daarbij besteed hij aandacht aan de IJssel en de situatie rond Deventer.

Andries van den Berg uit Diepenveen en ervaren landschapsontwerper (voorheen werkzaam bij Bügel Hajema) zal verder ingaan op de bouwopgave voor Deventer en de uitgangspunten die van belang zijn om te bouwen aan een natuurlijker Deventer in 2120.

Laat u verrassen!

Het project “What If Lab: Upcycled turbines” is één van de denkrichtingen om op een andere manier te gaan met bouwen in een land als Nederland.

Tijdens de Dutch Design Week werkte Sonja Draskovic van het bureau Cepezed samen met energiebedrijf Vattenfall aan een tweede leven voor afgedankte windturbinebladen. In plaats van recycling richtte het project zich op hergebruik en het benutten van de unieke eigenschappen van de bladen (lichtgewicht, sterkte en holle vorm) om drijvende constructies te creëren. Deze kunnen dienen als fundering voor woningen, kassen of zonneparken in gebieden waar land schaars is.

‘Vooruit naar vroeger boeren’

 We zijn te gast bij het bedrijf Boer ’n Buffel Keizersrande. De eigenaren delen graag hoe zij duurzaam ondernemen op hun boerenbedrijf in de uiterwaarden. Zij zijn een voorbeeld van het leven met fluctuerende waterstanden in de IJssel. Het bedrijf omvat ca. 190 hectare biodynamische natuurgrond, akker en open water. Zij hebben een biodynamische bedrijfsvoering en dat maakt hen de enige waterbuffelboer in Nederland die naast een biologische certificering ook een Demeter keurmerk heeft.

Aanmeldformulier

    Aanmelden bezoek:

    * Deelname in volgorde van aanmelding

    Publiciteit is welkom! Deel dit via:

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *