rondeel cinema

RONDEEL CINEMA | Damnation

RONDEEL CINEMA | 21-04-2015

Architectuurcentrum Rondeel organiseert samen met filmhuis de Keizer de film DamNation. De film wordt ingeleid door Raphaël van der Velde.

 

In 1935 sprak president Roosevelt zijn grote bewondering en trots uit bij de opening van de Hoover Dam in de Colorado River, de op dat moment grootste dam ter wereld. Er zouden daarna nog duizenden dammen worden bijgebouwd in Amerika; in 2013 stond de teller op 75.371. “We zijn te ver gegaan”, stelt regisseur Ben Knight, die zich als verteller van de film mengt in het actuele en verhitte debat over het al dan niet in stand houden van bestaande dammen.

Knights onderzoek voert hem door heel Amerika, waar hij fanatieke voor- en tegenstanders interviewt en de ontwikkelingen rond de recente afbraak van grote dammen registreert. Van de Elwha Dam, waarvan de 300 miljoen dollar kostende sloop resulteerde in geëmotioneerde dorpelingen die eindelijk weer zalm in hun rivier zien zwemmen, tot de nog altijd bestaande Glen Canyon Dam die eind jaren vijftig een paradijselijke omgeving vol archeologische schatten verwoestte.

De met voice-overs ondersteunde interviews worden afgewisseld met indrukwekkende natuurbeelden, archiefmateriaal vol glorie én rampspoed rond de dammenbouw, animaties van nachtelijke acties door milieuactivisten en persoonlijke video’s van Knight die onder meer de veiligheid en recreatievriendelijkheid van de met dammen volgebouwde Snake River test.

 

DAMNATION: DINSDAG 21 APRIL 2015

Aanvang: 20.30 uur

Locatie: filmhuis de Keizer, Keizerstraat 78, Deventer

 

TICKETS RESERVEREN

 

TICKETS KOPEN

  

INLEIDING

Raphaël van der Velde verzorgt de inleiding bij de film Damnation. Van der Velde is als milieukundige aan de Wageningen Universiteit afgestudeerd en werkt sinds 1998 bij Ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer. Hij is teamleider duurzame energieprojecten. In maart van dit jaar gaat hij naar Indonesië voor de bouw van 1 stuwdam bij Balikpapan op Kalimantan: drinkwaterproductie in combinatie met waterkracht. Minimaliseren van de ecologische impact van de dam is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *