Nieuws

De slimme stad Deventer: ziet Big Brother alles?

 

Deventer hangt inmiddels vol met allerlei camera’s, sensoren en wifitrackers. Bezoekers en inwoners worden tijdens hun bezoek aan de stad gevolgd. De slimme stad is soms nodig en praktisch, denk bijvoorbeeld aan beschikbare parkeerplekken. Maar is het wenselijk dat winkeliers van u weten wat u koopt en hoe lang u in hun winkel bent? Dat de overheid de burger in de gaten houdt? Architectuurcentrum Rondeel en Saxion onderzoeken het komende maand en delen dit graag met de inwoners van Deventer en horen uw mening.

 

In november gaan studenten van Saxion en Rondeel op vier momenten met u in gesprek over de slimme stad Deventer. Zondag 4 en woensdag 7 november gaan wij op pad om te ontdekken waar sensoren en camera’s hangen in de stad. In hoeverre worden we in Deventer gevolgd en wie verzamelen data en waarvoor? De Saxion-studenten hebben in kaart gebracht wat er zoal aan data wordt verzameld in de binnenstad en het industrieterrein. Zij delen dat tijdens de wandelingen.

 

Sensorwandelingen op 4 en 7 november

Zondag 4 november starten wij om 14.00 uur voor Fooddock in het Havenkwartier. Een echte ontdekkingstocht van een klein uur!

Woensdag 7 november starten wij om 16.00 uur voor La Place (Boreel).

Meewandelen? Dat kan! Neem uw smartphone mee.

 

15-11 | Presentatie dataverzameling in de openbare ruimte

Op 15 november presenteren de Saxion-studenten de uitkomsten van hun onderzoek naar dataverzameling in Deventer. Ook zijn er twee sprekers. Martijn Huting, Academie Bestuur, Recht & Ruimte Saxion, vertelt wat de impact is van dataverzameling en -technologie op de openbare ruimte.

Heinze Havinga, Academie Creatieve Technologie Saxion, schetst een beeld wat verschillende steden in de wereld zoal aan dataverzameling doen.

Locatie: Raster, Brinkgreverweg 3, 4e etage. Aanvang 20.00 uur.

 

22-11 | Workshop big data 

Donderdag 22 november is er een workshop over dit onderwerp. Bert Groot, Academie Bestuur, Recht & Ruimte Saxion, en Jan-Willem Wesselink, hoofdlaborant en oprichter Kennislab voor Urbanisme, nemen Bewaakte fietsenstalling Deventerons deze avond mee in de workshop. De achterliggende gedachte is, dat je eerst vorm moet geven aan data voordat je er iets mee kan. Aan bod komt ook gezichtsherkenning.

Locatie: De Fermerie, Muggeplein 9.

Aanvang 20.00 uur. Neem uw smartphone mee!

 

29-11 | Lezingenavond ‘De digitale stad’ 

Donderdag 29 november sluiten wij het project ‘De digitale stad’ af. Zes mensen die in oktober een dag waren opgesloten in het tiny house in Rondeel, vertellen of zij de fysieke wereld hebben gemist.

Trees Schopman van Praktijk De Spiegel presenteert samen met Rondeel het onderzoek naar de digitale stad.

Als warming-up verdiepen wij ons in kunstmatige intelligentie als bouwsteen van een digitale stad. Hoe zou de wereld met kunstmatige intelligentie eruit moeten zien? Hebben wij die fysieke wereld dan toch nodig? Aanmelden via info@rondeeldeventer.nl.

Locatie: De Fermerie, Muggeplein 9. Aanvang 20.00 uur.

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *