Nieuws

Deventer bruist van ideeën voor de binnenstad

  

Deventer bruist van de ideeën! Dat werd afgelopen dinsdag 23 januari duidelijk tijdens het derde Stadscafé met de presentatie van een drietal nieuwe initiatieven voor de Deventer binnenstad en de prijsuitreiking van de ontwerpwedstrijd Smidsgang. Architectuurcentrum Rondeel ontving in een tijdsbestek van anderhalve maand maar liefst 24 creatieve en verrassende inzendingen voor een tijdelijke invulling om de Smidsgang als entree van de Deventer binnenstad op te waarderen. Het winnende ontwerp is DEV-ENTER van stedenbouwkundig ontwerper Marc Polman: “Ik voeg aan de Smidsgang slechts een finishvlag annex wegwijzer toe. Dit simpele maar krachtige accent moet voldoende zijn om aan te geven dat ‘You’re about to enter Deventer!’”

 

 

De derde editie van het Stadscafé Deventer bij DAVO Bieren trok opnieuw een volle zaak. Stadsmakers, stadsdoeners en stadsdenkers konden hier hun ideeën voor de binnenstad van Deventer presenteren. Goede ideeën worden verder geholpen richting realisatie, vertelt medeorganisator Ulrike Weis ten Elsen van Architectuurcentrum Rondeel. “Wij willen gebruikmaken van het netwerk vanuit het publiek en deskundigheid van het panel. De bedoeling is om zo mensen en initiatieven met elkaar te verbinden”, vult Bart Ellenbroek, medeorganisator namens Provincie Overijssel aan.

 

Dinsdag bleek dat een aantal van de vorig jaar gepresenteerde initiatieven voor de binnenstad volop in ontwikkeling is met groen, een strand en een netwerk om ideeën verder te brengen. Deventer wethouder Jan Jaap Kolkman sprak van het grote belang van het Stadscafé en de inzet van burgers en ondernemers voor een toekomstbestendige binnenstad.

 

Impuls voor pleininitiatieven binnenstad Deventer

Drie nieuwe initiatieven voor de Deventer binnenstad werden dinsdag gepresenteerd. Elsbeth Boerboom en Bart Mentink ontvingen beide een stadscheque ter waarde van 2500 euro om hun pleinideeën een stap verder te brengen naar realisatie.

 

Vastgoedeigenaar Elsbeth Boerboom wil graag dat de kruising van de Broederenstraat met de Engestraat weer een echt plein wordt. Daarnaast pleitte horeca-ondernemer Bart Mentink enthousiast voor een nieuwe inrichting van de hoek voor het voormalig kantongerecht op de Brink, dat nu een rommeltje is. De jury, bestaande uit Liesbeth van Asten (Rentree), Frans Holleman (BPD Gebiedsontwikkeling) en Anjo van den Brink (Grijze Silo), benadrukte bij het idee van Mentink dat hij hiervoor afstemming zoekt met Deventer Verhaal. Dit jaar vestigen namelijk het speelgoedmuseum en het nieuwe stadsmuseum zich op die plek.

 

Wijkmanager Esther Lagendijk deed namens WIJ Deventer een oproep voor een creatieve ‘denker’, die meer samenhang brengt in de diverse groeninitiatieven van bewoners op verschillende plekken in de stad. Een landschapsarchitect of hovenier zou hierin een rol kunnen vervullen. De jury adviseerde om in dit geval binnen de gemeente ondersteuning te zoeken om die samenhang te realiseren.

 

Duivengang Deventer

Eind vorig jaar werd het initiatief van Happerij/Tapperij De Expeditie al gehonoreerd met een stadscheque om de Duivengang een boost te geven. Zij zijn inmiddels bezig met de realisatie van een groen hofje met terras in de Duivengang.

 

Ontwerp van prijswinnaar Marc PolmanDEV-ENTER prijswinnaar Smidsgang

Tijdens de editie van het Stadscafé begin 2017 won de Centrumgarage een stadscheque om de Smidsgang als stadsentree op te waarderen. Hiervoor heeft Rondeel begin december 2017 een prijsvraag uitgeschreven: ‘Ontwerp en realiseer een tijdelijke interventie om de Smidsgang als entree van de (winkel)stad op te waarderen’. Deelname aan de ontwerpwedstrijd voor de Smidsgang stond open voor iedereen die een inspirerend ontwerp kan aanleveren én gaat uitvoeren.

 

Een jury van betrokken Deventenaren selecteerde uit maar liefst 24 inzendingen drie ontwerpen: DEV-ENTER, SHADOWS en installatieRAMEN. Stedenbouwkundig ontwerper Marc Polman, Rumble (collectief van jonge stadsontwerpers) en beeldend kunstenaar Karin ter Waarbeek presenteerden hun idee aan het publiek en de jury.

 

De jury was verrast door de diversiteit en vindingrijkheid van de inzendingen en maakte aan het einde van de avond de winnaar bekend: DEV-ENTER van stedenbouwkundig ontwerper Marc Polman.

 

Het ontwerp DEV-ENTER is gebaseerd op een finishvlag die richting geeft aan een van de entrees van de binnenstad. De vlag heet de bezoeker welkom door de woordspeling van de naam van Deventer. Door de horizontale plaatsing en het gebruik van de gehele lengte van de Smidsgang zal het een groot effect hebben op de nu weinig uitnodigende doorgang, volgens de jury.

Marc Polman reageert enthousiast: De Smidsgang is een beetje een armoedige gang die wel wat verfraaiing kan gebruiken. In het woord Deventer zit het woord ‘Enter’. Wees welkom, kom binnen. Mijn ontwerp is een soort grote finishvlag die de bezoekers richting het centrum leidt.”

 

Bezoekers aan de binnenstad kunnen het ontwerp van Marc Polman bezichtigen van mei t/m oktober 2018 in de Smidsgang.

 

Jury prijsvraag Smidsgang

De juryleden voor de ontwerpwedstrijd waren: Mettina Veenstra (Saxion), Pietro Talamini (Talamini), Daan Josee van Architecten- en ingenieursbureau Kristinsson, Hein te Riele (VVV en Deventer Kwartiermaker) en Mieke Conijn namens de Adviesraad Kunst in Publieke Ruimte.

 

Het was een succesvolle en inspirerende avond waarin nieuwe ideeën zijn opgedaan om Deventer een stukje mooier te maken!

WINNAAR DEV-ENTER – MARC POLMAN

 

 

SHADOW – RUMBLE

 installatieRAMEN – Karin ter Waarbeek

 

  

In het nieuws: RTV Oost: Stadscafé D3 ondersteunt nieuwe initiatieven voor Deventer binnenstad

Foto met dank aan Dick Bouwmeester

 

Mogelijk gemaakt door:

 

Gemeente Deventer, Stichting Deventer Binnenstadsmanagement, Stadsbeweging.nl en Architectuurcentrum Rondeel

 

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *