rondeel cinema

RONDEEL CINEMA | A legacy of Mies and King

 
FILM | 20-02 | 20.30 UUR | FILMHUIS

Wat doe je met een bibliotheek die in de jaren zestig is ontworpen door architect Ludwig Mies van der Rohe en is vernoemd naar Martin Luther King Jr.? Deze vraag moest Francine Houben (creatief directeur Mecanoo) beantwoorden toen zij de opdracht kreeg de centrale bibliotheek van Washington een nieuwe toekomst te geven. Architectuurcentrum Rondeel vertoont in samenwerking met filmhuis De Keizer de documentaire op dinsdag 20 februari. De film wordt ingeleid door architect Stefan Lakkas en directeur-bestuurder Alice van Diepen van de Bibliotheek Deventer.

Een dergelijke opgave vereist een grondige analyse van de architectuur en begrip voor de keuzes van de ontwerper. Maar ook inzicht in de tijd waarin de bibliotheek tot stand kwam. Dit waren de zestiger jaren waarin de behoefte om radicaal te breken met oude structuren tot grote maatschappelijke veranderingen leidde. Modernist Mies van der Rohe ontwierp een tijdloos gebouw. Een voor die tijd moderne bibliotheek die ruimte bood aan de nieuwe opvattingen en inzichten over bibliotheken. In diezelfde tijd groeide Martin Luther King Jr. uit tot icoon van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Vier jaar na zijn gewelddadige dood werd in 1972 de Martin Luther King Jr. Memorial Library geopend. 

De documentaire volgt de architect Francine Houben terwijl zij heden en verleden onderzoekt om de bibliotheek van de toekomst te kunnen vormgeven. Ze duikt in de archieven, ontmoet de laatste tijdgenoten van Mies en King, spreekt met de huidige bezoekers en neemt deel aan de vredesmars op Martin Luther King Day. Tijdens haar zoektocht kijken zowel de naamgever als de oorspronkelijke architect kritisch over haar schouders mee. 

INLEIDING DOOR STEFAN LAKKAS EN ALICE VAN DIEPEN

 

Stefan Lakkas, architect AvB BNA, geeft een inleiding. Zijn interesse voor Mies van der Rohe ontstond toen hij kennismaakte met het meesterwerk van deze architect in Brno (Tsjechië), de villa Tugendhat. De villa uit 1930 geldt als een juweeltje van het functionalisme en en kenmerkt zich door open heldere ruimten, liefde voor het materiaal en technische implementatie.

Veertig jaar later, in 1972, is aan andere kant van de wereld, in Washington DC, de enige bibliotheek van Mies van der Rohe opgeleverd.

Maar ook architectonische monumenten raken in verval of voldoen, door bijvoorbeeld veranderende opvattingen en eisen, niet meer aan de ruimtebehoefte die een gebruiker stelt aan zijn huisvesting. En uiteindelijk komt dan de vraag: wat nu? Dit zijn de ingrediënten voor een interessante en gevarieerde eerste RONDEEL CINEMA in 2018.

Stefan Lakkas geeft een beeld van de waarde van de architectuur van Mies van der Rohe en doet dit o.a. aan de hand van de bewogen geschiedenis van villa Tugenthat en de respectvolle restauratie van de villa in 2010-2012.

 

ALICE VAN DIEPEN

Tot besluit zal Alice van Diepen, directeur van de bibliotheek in Deventer, vanuit het perspectief van de ‘gebruiker’ een korte inkijk geven op de aanleiding voor en het nieuwe pand van de bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer.

 

Tickets bestellen

 

RESERVEREN/KOPEN

Entree € 11,- (vriend € 9,-, CJP/onder 25 € 10,-, Cineville € 2,-).

  • Regie: Nienke Andersson
  • Land: Nederland
  • Jaar: 2017
  • Duur: 62 min.
  • Taal: Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

A Legacy of Mies and King – Trailer from Mecanoo architecten on Vimeo.

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *