lezing

Deventer Maranathakerk opent deuren tijdens Open Monumentendag 2018

 
LEZINGEN | 8-9 + 9-9 | 14.00-17.00 UUR

De Deventer Maranathakerk behoort tot een van de minder bekende architectuurjuweeltjes van Nederland. De kerk is een ontwerp van Aldo van Eyck uit de jaren 1982-1984 en is in gebruik genomen in 1992. Voor de kenners gaat de kerk door als een van de beste ontwerpen van deze architect. Tijdens Open Monumentendag 2018 op 8 en 9 september is de kerk van 14.00 tot 17.00 uur opengesteld. 

Maarten de Vletter, oud-student van Aldo van Eyck, verzorgt beide dagen om 15.00 uur een lezing over de architectuur. Frans Latupeirissa van de Stichting Samen voor de Maranatha vertelt aansluitend waarom de kerk voor de Molukse gemeenschap zo bijzonder en belangrijk is.

De Maranathakerk is ontworpen voor de Molukse gemeenschap in Deventer, staat midden in de wijk en maakt op harmonische wijze onderdeel uit van deze wijk. De begroeiing met klimrozen aan de buitenkant is bedoeld om de kerk te verbinden met de omliggende tuin. Het buitenlicht in de kerk is hoofdzakelijk indirect. De feitelijk rechthoekige plattegrond is levendig door de speelse ronde kolommen die de muren vormen en waar het platte dak op rust. Vanuit de preekstoel waaiert de kerkruimte als het ware uit in langs enkele assen.

De brede blauwe banden op de muren werken zeer ruimtelijk en de wanden zelf zijn door kunstenares Iene Ambar voorzien van linten van schelpen, die op de Molukken gevonden worden.

Alles tezamen ademt de kerk een intieme sfeer uit en sluit deze op een bijzondere manier aan op de Molukse geloofsbeleving, waarbij de kerkruimte het verlengstuk is van de huiskamer.

OPEN MONUMENTENDAG OP 8 EN 9 SEPTEMBER

Locatie: Maranathakerk, Maranathaplein 1 te Deventer
BEIDE DAGEN LEZING: 15.00 UUR

LEZINGEN DOOR MAARTEN DE VLETTER EN FRANS LATUPEIRISSA

Tijdens het Open Monumenten-weekend op 8 en 9 september is de kerk opengesteld tussen 14.00 en 17.00. Zowel op zaterdag 8 september als op zondag 9 september verzorgt Maarten de Vletter, oud-student van Aldo van Eyck, om 15.00 een lezing over de architectuur en de achterliggende gedachte. Frans Latupeirissa vertelt aansluitend waarom de kerk voor de Molukse gemeenschap zo bijzonder en belangrijk is.

Beeldmateriaal: foto’s Joep Walter

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *