AgendaNieuws

Deventer snakt naar “kathedraaldenken”

Het bouwen van een kathedraal was een werk dat over generaties heen ging. Gaudi wist dat hij de oplevering van zijn Sacrada Familia niet zou meemaken en toch is hij er aan begonnen. We moeten ons ook nu ervan bewust zijn dat we een schakel zijn in grotere ontwikkelingen. Kathedraaldenken is plezier hebben in dingen te doen, waar je niet onmiddellijk zelf bij leven je voordeel uit haalt.  Die boodschap kregen ruim 30 aanwezigen: sponsoren van het Rondeel mee tijdens het tweede Rondeel Architectuurcafé op 30 november.

Stedenbouwkundige Maarten Hanekamp van de gemeente Deventer gaf onder de noemer van “kathedraaldenken” een inkijkje in de stedelijke ontwikkeling van Deventer. De sponsoren van Architectuurcentrum Rondeel: ontwikkelaars, bouwbedrijven, architecten, makelaars luisterden naar de overwegingen bij de drie ontwikkelscenario’s voor de verstedelijking van Deventer. De grote vraag is aan welke kathedraal Deventer moet gaan werken. Is dat woningbouw aan de overkant van de IJssel met een derde IJsselbrug? Moeten we meer woningen binnen de stadsgrenzen gaan bouwen, dus dichter en hoger? Of zijn er ook uitbreidingen ten noorden en oosten van de stad mogelijk? In ieder geval is de boodschap, dat als er eenmaal gekozen is, dat we die koers ook moeten blijven vasthouden.

Jan Siefers van Hogeschool Saxion, afdeling Interior Design en Styling vertelde over de ambities om een “academy” te worden. Nu al trekt de studierichting veel studenten uit heel Nederland en men wil de lat graag nog een tandje hoger leggen.

Naast de inhoudelijke informatie was er ook ruimte om elkaar te spreken onder het genot van een drankje en een hapje. We kijken terug op een succesvolle bijeenkomst. Dat smaakt naar meer.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Een gedachte over “Deventer snakt naar “kathedraaldenken”

  • Evert Jan Geerdes

    “Kathedraal denken” van de gemeente Deventer. Een mooi eufemisme uitgesproken door Maarten Hanekamp. Sacrada Familia is nog overigens nog steeds niet opgeleverd. Maartens wensdenken wordt al gerealiseerd aan de Handelskade met de woontoren in aanbouw in het stadscentrum. De Sacrada vergelijken met de schrale middelmaat architectuur van woontorens die nu onze binnensteden ontsieren toont geen respect voor oude historische stadscentra. In Florence en dergelijke steden heb ik ze niet gezien zelfs niet Barcelona bij de Sacrada.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *