algemeen-home

Een biobased baken in het Havenkwartier

Deventer, 8 februari 2022

De gemeente Deventer zoekt een ontwikkelaar voor de Havendame. De locatie van deze laatste kavel in het Havenkwartier ligt tussen de Mr. H.F. De Boerlaan en de eerste havenarm. Op deze kavel moet een woongebouw verrijzen van maximaal 7 verdiepingen met ongeveer 25 koopappartementen. De gemeente heeft twee ambities voor deze plek: een architectonisch gebouw dat past bij het karakter van het Havenkwartier en dat gebouwd is met biobased materialen.

Wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Voor deze prachtige plek met zicht over de haven zoeken wij een partij die samen met ons wil laten zien hoe ver we kunnen gaan op het gebied van biobased bouwen. We willen iets bijzonders toevoegen aan de beleving en identiteit van het Havenkwartier.’

Architectuur
Van een verouderd industrieterrein werd dit deel van Deventer een levendige en eigenzinnige wijk voor wonen, werken, cultuur en vrije tijd. In de loop van de jaren is er ook nieuwbouw toegevoegd, steeds vanuit de visie dat het gebied ruimte biedt voor ondernemers, horeca, kunst en cultuur en ‘stoer wonen’. De Havendame moet aansluiten bij deze karakteristieke kenmerken en een stoer baken in het Havenkwartier worden met een eigen identiteit. De begane grond wordt een levendige verdieping en parkeren wordt op een innovatieve wijze binnen de kavel opgelost.

Biobased bouwen
De gemeente Deventer wil een duurzaam gebouw, een koploper op het gebied van biobased bouwen. Het gebouw, mag maximal 26,4 m hoog worden en bestaat voor minimaal 50% uit biobased materiaal. De grondstoffen worden zoveel mogelijk lokaal verkregen, zodat lokale samenwerkingsketens een stimulans krijgen.

Adviseur circulariteit Guido De Vries: “Hoe mooi zou het zijn als hier over een paar jaar een houten gebouw staat met isolatiemateriaal dat door een boer uit de regio geteeld is.”

De inschrijving is geopend!
De prijsvraag is opgedeeld in een selectie- en een gunningsfase. Ontwikkelaars en consortia kunnen tot woensdag 10 april 2024 om 16.00 uur een visie op de ontwikkeling indienen. Na een selectie gaan drie partijen door naar de gunningsfase. In deze fase wordt gevraagd om het plan voor de Havendame verder uit te werken.

Meer informatie
Op de website Deventer Verkoopt staat alle informatie over de uitvraag Havendame (www.deventerverkoopt.nl/havendame).

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *