lezing

Energielandschappen: dreiging of kans?

 

LEZING | 05-10 | 20.00 UUR

Er gebeuren grote veranderingen in onze energieverzorging – een overstap van fossiele naar duurzame energiewinning is hoognodig. De sporen daarvan worden met windparken en zonnevelden steeds meer zichtbaar in ons landschap. In aanloop naar het derde ontwerpatelier schetsen twee experts, Ingrid van Herel-Nijbijvank en Peter Hermens, op 5 oktober hun eigen visie op de actuele discussie.

 

Landschapsadviseur Ingrid van Herel-Nijbijvank presenteert het onderzoek van Het Oversticht naar historische energielandschappen. Velen hebben inmiddels monumentale waarde. Aansluitend laat landschapsontwerper Peter Hermens een aantal met een prijs bekroonde ontwerpoplossingen zien hoe duurzame energieopwekking geïntegreerd kunnen worden in het landschap.

 

‘Energielandschap voortdurend in beweging, monumenten voor de toekomst’

De bijdrage van Ingrid van Herel-Nijbijvank luidt: “Energielandschap voortdurend in beweging, monumenten voor de toekomst”, waarin ze aangeeft (en zal laten zien) dat energietransitie van alle tijden is. Er liggen bij het Oversticht grote adviesopgaven. De energie (winning en opslag) komt naar ons toe, de zichtbaarheid en impact op onze leefruimte zal groot zijn. Het is een sociale, economische, bestuurlijke en ruimtelijke opgave die we volgens het Oversticht samen moeten aangaan.

 

‘Energie en landschap als ontwerpopgave’

Peter Hermens (zelfstandig landschapsarchitect en oprichter van Werkend Landschap) ontwerpt en onderzoekt in zijn werk erf, stad, landschap en regio. Daarbij staat het landschap altijd centraal, als integrerend kwaliteitskader voor tal van ruimtelijke ontwikkelingen. Peter werkt op dit moment aan diverse opgaven op het snijvlak van duurzame energie en landschap. Peter deelt zijn visie daarop en toont enkele recente projecten. Werkend Landschap was een van de winnaars van de laatste EO-Wijers competitie.

De thema-avond ‘Energielandschappen – dreiging of kans?’ vindt plaats in de aanloop naar het ontwerpatelier ‘Landschap’, dat Architectuurcentrum Rondeel gezamenlijk met het Zwols Architectuur Podium en Architectuurcentrum Twente organiseren op 19 oktober.

 

Lezingavond 5 oktober 2017

Tijdstip: 20.00 uur

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer

Op deze avond zijn alle deelnemers aan de workshops uiteraard aanwezig, maar ook planners, bestuurders en betrokkenen zijn op deze avond van harte welkom. Er is ruimte voor debat en na afloop een gezellige borrel in het nieuwe onderkomen van Architectuurcentrum Rondeel aan de Assenstraat 14 te Deventer.

 

FOTOIMPRESSIE

 

{ppgallery}20171005-thema-avond{/ppgallery}

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *