expo

Expositie | Goud in handen

 

22 mei t/m 4 juli 2013

Architectuurcentrum Rondeel Deventer opent op woensdag 22 mei de expositie GOUD IN HANDEN over de transformatie van de historische binnenstad van Deventer. De handel was van oudsher het Goud van Deventer. De daaruit voortgekomen fraaie historische panden in de binnenstad zijn nu nog steeds Het Goud van Deventer. Vrijwel al deze panden zijn de afgelopen decennia als winkel in gebruik genomen.

Onder invloed van internet, de crisis en demografische ontwikkelingen verandert het winkelgedrag van de moderne mens snel. De leegstandskaart die het duo Jo Coenen en Fons Asselbergs liet maken, was al zorgwekkend, en dat is de afgelopen jaren niet minder geworden. Handel verplaatst zich naar het internet, panden komen leeg en verval dreigt. Deventer staat voor een cruciale transformatie van haar monumentale winkelgebied. Hoe kan er gezorgd worden dat het GOUD van Deventer niet verloren gaat?

Architectuurcentrum Rondeel besteedt in de periode 22 mei tot en met 15 juli aandacht aan dit thema met een expositie en debatten.

 

EXPOSITIE: 22 MEI T/M 4 JULI

 

OPENINGSTIJDEN: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

De expositie GOUD IN HANDEN opent op 22 mei en omvat een verzameling afbeeldingen van markante, historische gevels van Deventer Winkelpanden. Daarnaast zijn er diverse kaarten en rapporten waarin de geschiedenis van het winkelgebied wordt geschetst. Bijzondere foto’s van cursisten van de Leeuwenkuil geven een interpretatie van opmerkelijke transformaties van winkelpanden.

 

Openingen pop-up stores

 

En: iedere week wordt er in het Rondeel een nieuwe winkel (pop-up store) feestelijk geopend. 
Wat nou crisis? Tussen 25 mei en 7 juli opent er bij Rondeel aan de Stromarkt elke week een nieuwe pop-up winkel die feestelijk wordt geopend. Hoezo crisis?
Welke winkeliers doen er mee:

 • Zaterdag 25 mei: Amaranth, ecologische kledingwinkel; opening door wethouder Robin Hartogh Heys om 14.00 uur

 • Zaterdag 1 en (koop)zondag 2 juni: Praamstra, boekhandel; opening door schrijver Almar Otten om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

 • Zaterdag 8 juni: De Fietsfabriek, bikes and bikeswear; opening door voorzitter MKB Henk Scharp om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

 • Zaterdag 15 juni: Carlos in Huis, design winkel; opening door interieurarchitect Tineke Groen om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

 • Zaterdag 22 juni t/m 28 juni: Architecten-advieswinkel, voor gratis advies; opening door architect Michiel Riedijk om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

 • Zaterdag 29 juni: Koning Willem, winkel vol dikke pret; opening door striptekenaar Jan Kruse om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

  6 juli en (koop)zondag 7 juli Speelgoedstunter, online speelgoedwinkel; 

  opening door steltlopers om 13.00 uur in Architectuurcentrum Rondeel

   

EXTRA DEBAT: DINSDAG 18 JUNI

 

Op dinsdagavond 18 juni, 20.00 uur, in de Hogeschool Saxion (Handelskade 75, Deventer) organiseert Architectuurcentrum Rondeel i.s.m. gemeente Deventer, MKB, VCOD en Saxion Hogeschool het symposium ‘RED DE WINKEL! Zo kan het niet langer!’. Een lezing en debat met Prof Dr C.N.A. Molenaar, hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam afdeling Bedrijfskunde (Customer Relationship Management), auteur van het gelijknamige boek. Moderator is Frans Jorna, lector governance of the future; hij adviseert overheden op het gebied van ‘verbindend bestuur’.

Het project GOUD IN HANDEN is onderdeel van het jaarthema GOUD van Netwerk Cultureel Erfgoed Deventer 2013. Het project GOUD IN HANDEN is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Deventer, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, provincie Overijssel, MKB Deventer, VCOD, Saxion Hogeschool Studium Generale en Media Markt Deventer.

De expositie GOUD IN HANDEN is tot en met 15 juli te zien in Architectuurcentrum Rondeel aan de Stromarkt 18c te Deventer (openingstijden: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur).

 

GERELATEERD NIEUWS

 

VERSLAG OPENING 22 MEI 2013

 

{ppgallery}slideshow_GoudinHanden{/ppgallery}

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *